SATELITSKI INTERNET

Novi prioriteti: Muskov SpaceX užurbano radi na poboljšanju kibernetičke sigurnosti Starlinka

08.03.2022 u 12:00

Bionic
Reading

Terminali SpaceX-ovog satelitskog sustava Starlink su zbog remećenja signala bili neaktivni nekoliko sati

Elon Musk kaže da će SpaceX prebaciti prioritete na kibernetičku obranu. Objava dolazi nakon što je internetska usluga Starlink u Ukrajini navodno pretrpila ruski napad. SpaceX je, podsjetimo, aktivirao Starlink nad Ukrajinom relativno brzo nakon početka ruske vojne akcije, odnosno nakon što je ukrajinski ministar digitalne transformacije Mihajlo Fedorov Musku poslao zahtjev putem Twittera.

Starlinkov internet radi tako da prema tlu šalje internetski signal uz pomoć mreže satelita. Na sustav se moguće spojiti uz pomoć specijalnog prijemnika. Sustav je osmišljen za ljude koji žive na ruralnim područjima ili mjestima koje je zadesila katastrofa, piše Independent.

Prema Muskovoj izjavi, neki Starlink terminali bili su naciljani ometačem signala koji je remetio prijem nekoliko sati zbog čega će kompanija doraditi mjere za kibernetičku sigurnost.

'SpaceX je prioretizirao kibernetičku obranu i obranu protiv remećenja signala. Očekujemo mala kašnjenje razvoja Starshipa i Starlinka V2.' napisao je Musk na Twitteru. 'Neki terminali Starlinka blizu bojišta bili su blokirani nekoliko sati u komadu. Naš najnoviji softver tu blokadu zaobilazi. Zanima me što ćemo vidjeti sljedeće'.

Musk je nedavno upozorio da je Starlink u nekim regijama jedini komunikacijski sustav koji nije ruski' dodavši da će 'vrlo vjerojatno biti ciljan'. SpaceX je također izbacio softversku nadogradnju koja će omogućiti napajanje terminala iz upaljača za cigarete u automobilu.