TEHNO NAJAVA

Novi iPhone uskoro je tu: Deset stvari koje znamo o njemu

24.08.2022 u 06:27

Bionic
Reading

Premda Apple kao i svake godine drži jezik za zubima, insajderi već mjesecima grade ideju o najnovijem predstavniku popularne linije telefona. Evo što bismo mogli vidjeti kod novog iPhonea 14

Najnoviji iPhone dolazi krajem rujna, što znači da internet već bruji 'autentičnim' insajderskim informacijama. Apple, naravno, o novim telefonima neće zucnuti ništa sve do službenog datuma izlaska, što znači da nama u međuvremenu preostaje istražiti insajderske informacije i složiti koliko-toliko pouzdanu sliku nadolazećeg pametnog telefona.

Ako je vjerovati insajderima, doduše, ove bismo godine trebali dobiti još više 'dobrih stvari' od kojih neke, kao i inače, na kraju završe u košu zajedno s ostalim željama ljubitelja gadgeta.

Frontalna kamera dobiva nadogradnju

Novi iPhone bi, kaže analitičar Ming-Chi Kuo, mogao doći s poboljšanom selfi kamerom. Razlog za ovakvu prognozu još jednom dolazi iz opskrbnih lanaca gdje proizvođači poput Cowella, Geniusa, Aplsa i Luxsharea dostavljaju napredne verzije frontalne optike za Appleov najnoviji mobilni uređaj.

Prikaz koji se ne gasi

Ideja 'štedljivog' ekrana sa osnovnim informacijama oduvijek je bila pri vrhu liste želja brojnih vlasnika Appleovih uređaja (pogotovo onih koji su došli s Androida). Problem je što su always-on prikazi i na Androidima oduvijek bili beskorisna značajka koja je jedino bila dobra u dodatnom pražnjenju baterije. Apple je always-on prikaz doveo na Apple Watch (gdje smo ga nakon par dana korištenja isključili kako bi sat radio dulje), a sad bi, kažu insajderi, to mogao donijeti na veće ekrane svojih popularnih smartfona.

Nadograđena stražnja kamera

Premda nemamo puno informacija o kameri novog iPhonea, priča se da bismo ove godine mogli dobiti dosta dramatičnu nadogradnju u obliku glavne kamere od 48 MP koja bi za sobom povukla podršku za 8K i bolju kvalitetu za 4K video. Također se šuška o boljoj ultra širokokutnoj i telefoto kameri, kao i periskopskog objektiva. Kod ovakvih najava trteba uzeti u obzir tehnološku pozadinu priče i argumente koji idu u prilog i kontra ovakve nadogradnje. Nov procesor u Pro modelima mogao bi opravdati ubacivanje nove optike, dok s druge strane veći videi i veće slike zauzimaju puno više prostora, pa samim time remete neke od stvari na koje Apple jako pazi. Sve što možemo napraviti je čekati.

NAJBOLJE IZ JABUČNJAKA

[FOTO] Od ere Steve Jobsa do danas: Ovo su najomiljeniji modeli iPhonea ikad

Pogledaj galeriju

Manje izbočen stražnji modul za optiku

Apple će također možda maknuti izbočinu za stražnju kameru, pa telefon napokon više neće migoljiti po stolu. Ne znamo kako će to ići u kombinaciji sa povećanom optikom, no Appleu je do sad puno toga pošlo za rukom, što znači da šansa za ovakvo što zbilja postoji.

Robusnija konstrukcija

Insajderi neko vrijeme šuškaju o potencijalnom uvođenju novog okvira od titanija koji bi osigurano bolju izdržljivost uređaja, no vjerujemo da od toga neće biti ništa, pošto je iPhone već tako i onako vrlo skup telefon.

Nove veličine

Ako je vjerovati analitičaru Mingu, Apple će nakon dvije godine nevoljko napustiti ideju o minijaturnom iPhoneu te je zamijeniti opcijom Max, što znači da ćemo pored iPhonea 14 Pro Max imati i iPhone 14 Max. Ming-Chi Kuo kaže da se Apple oprašta od iPhonea mini nakon navodne slabe prodaje.

Zubić odlazi u povijest

Iako kod iPhonea 13 nismo vidjeli prevelik broj dizajnerskih preinaka, situacija bi se mogla promijeniti dolaskom iPhonea 14. Ono što se neće mijenjati su ravni rubovi kakve smo prvi put vidjeli na iPhoneu 12. Ming-Chi Kuo kaže da će Apple u 2022. s nekih modela maknuti urez, a ako to postane hit, dizajn će migrirati i na druge modele.

Izrez koji sadrži hardver za skeniranje lica i frontalnu kameru na iPhone je stigao 2017., a nov će dizajn frontalnu kameru uvaliti u manji izrez, dok će se hardver za skeniranje lica ovaj put sakriti ispod stakla.

Ništa od USB-a C

Izvješća već godinama nalažu da Apple s novim iPhoneom planira napustiti hardverske ulaze ili čak zamijeniti ih USB-om C, no vrlo je izvjesno da ove godine neće biti ništa od toga. iPhone bez ulaza još je u stadiju testiranja i neće na tržište doći još godinama. Ono što je vjerojatnije je konačni dolazak USB-a C kojeg ćemo vjerojatno vidjeti tek u rujnu iduće godine.

  • +6
iPhone 12 Pro slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Kad dolazi?

Uz izuzetak iPhonea 12 koji je kasnio zbog globalne pandemije, novi iPhone uređaji uvijek izlaze u devetom mjesecu, što znači da ćemo tad vjerojatno vidjeti i 'četrnaesticu'.

Apple, prema Bloombergu, trenutno planira događaj održati 7. rujna, a druge glasine kažu da će iPhone 14 u prednarudžbe stići 9. rujna, dok će uređaji u dućanima biti 16. rujna.

Nešto poskupljenja, nešto pojeftinjenja

Jedna od novijih glasina je navodno povišenje cijena iPhonea Pro i iPhonea Pro Max. iPhone 14 Pro koštat će 1099 dolara, dok će Max koštati sto dolara više - 1199 dolara. Apple će, navodno, malo olakšati udar po novčanicima uvođenjem nove minimalne zapremnine koja  će iznositi 256 GB. S druge strane, šuška se i o tome da će iPhone 14 Max koštati 900 dolara što će, pretpostavlja se, privući najveći broj potencijalnih kupaca, piše 9to5Mac.