exodus

Novi HTC-ov smartfon možete kupiti samo kriptovalutama

23.10.2018 u 12:32

Bionic
Reading

Od danas je dostupna rana inačica HTC-ovog pametnog telefona Exodus 1, namijenjenog poznavateljima i zaljubljenicima u tehnologije blockchaina i kriptovalute

Kako smo već pisali, HTC Exodus 1 je smartfon u kojem bi trebali bez straha držati svoje digitalne ključeve za blockchain i podatke. Zasad je naglasak na digitalnom novčaniku (tzv. cold storage) i igrama.

Exodus 1 sadrži zaključano područje unutar uređaja koje je zaštićeno od operativnog sustava Android. 'Secure enclave' bi trebao čuvati ključeve vaših kripto podataka, bez obzira radi li se o valutama ili nezamjenjivim tokenima (non-fungible token, NFT), ili u budućnosti – svih vaših digitalnih podataka.

MOBILNI TELEFONI

Što izabrati? Usporedili smo Huawei Mate 20, iPhone XS i Samsung Galaxy S9

Pogledaj galeriju

Rana verzija Exodusa dostupna je na HTC-ovom web odredištu. Moguće ju je kupiti isključivo korištenjem kriptovaluta bitkoin ili ethereum. Isporuka uređaja predviđena je tijekom prosinca.

Pouzdani kontakti kao zaštita od krađe

HTC je za slučaj gubitka ili krađe ključeva, kao i kad ih zaboravite, razvio mehanizam Social Key Recovery koji ne pohranjuje vaše ključeve na središnjem mjestu, ali vam ipak omogućava da do njih dođete kad vam zatrebaju.

HTC omogućuje odabir nekoliko pouzdanih kontakata, od kojih svaki treba preuzeti alikaciju za upravljanje ključem. Korisnikova datoteka (seed) tad se, korištenjem tajnog algoritma, dijeli i šalje pouzdanim kontaktima. U slučaju potrebe, korisnik može ponovno dobiti pristup svojim sredstvima.

Kako bi od korisnika prikupili povratne informacije o ovom nesvakidašnjem uređaju, u HTC-u su postavili kanal HTC EXODUS (OFFICIAL) na aplikaciji Telegram.

Ta će tvrtka uskoro predstaviti API-je koji će nezavisnim programerima omogućiti korištenje hardvera ugrađenog u Exodus 1 kako bi zaštitili ključeve i potpisne transakcije, kao i APK te SDK za upravljanje ključevima Zion.