GLAVNI IGRAČI

Nova generacija pametnih telefona

17.11.2009 u 11:15

Bionic
Reading

Najzanimljiviji i uspješni uređaji na tržištu modernih pametnih telefona pokazuju da je budućnost u ekranima visoke rezolucije osjetljivim na dodir, u operativnim sustavima koji savršeno funkcioniraju s takvim ekranima koji su dokučivi običnom korisniku

Tijekom ove godine pametni telefoni su započeli ozbiljan uzlet na tržištu mobilnih telefona. Dosad je njihov udio uvijek bio u porastu, ali sada je i velika Nokia prijavila da je prodaja rasla uglavnom u segmentu pametnih telefona. Tržište pametnih telefona je zadnjih mjeseci pokazalo da njime neće vladati isti oni koji su dominirali tržištem mobilne telefonije.

Prvi koji se usudio ući na teren velikih igrača je bio Apple s iPhoneom, ali taj uređaj je već dugo na tržištu i dolaze mlade snage prvenstveno pokretane Googleovim operativnim sustavom Android. Značajan proizvođač na tom polju je HTC, ali vidimo da se i Sony Ericsson i Motorola bore za svoj dio kolača.

HTC

HTC je poznat po svojim pametnim telefonima baziranim na platformi Windows Mobile od koje nikako nije odustajao, a svjestan ergonomskih nedostataka mobilnih Windowsa, razvio je i svoje sučelje za lakše upravljanje putem ekrana osjetljivog na dodir. Nakon toliko godina vjernosti Microsoftu, proizvodnja nekoliko uređaja baziranih na Googleovom Androidu nešto govori o novom operativnom sustavu.

Ključan uređaj s operativnim sustavom Android je trenutno Hero. Nakon HTC-ovih pokušaja s aparatima izrađenim posebno za T-Mobile, Hero je dovoljno zreo proizvod da može na tržištu napraviti značajan učinak samostalno, bez posebne podrške nekog od operatera. Njegov ekran osjetljiv na dodir odlično funkcionira s Androidom. Jedina zamjerka koju recenzenti imaju za ovaj uređaj je izbor procesora takta 528 MHz u doba kad se većina proizvođača pametnih telefona odlučuje na gigahercni Snapdragon. Vrlo slični HTC-ovi proizvodi su Tattoo i Magic, također s operativnim sustavom Android.

Našu detaljnu recenziju HTC Heroa pročitajte ovdje.

Motorola

Motorola već neko vrijeme nije uspjela napraviti telefon kojim bi opravdala svoje veliko ime u mobilnoj komunikaciji. Pokušavali su proizvesti pametne telefone bazirane na raznim operativnim sustavima, pa čak i na Linuxu, ali bez uspjeha. Čini se da bi tom američkom proizvođaču sada moglo svanuti. Motorola Droid ili Milestone, kako će se zvati u Europi, mogao bi biti telefon koji će smjestiti Motorolino ime u sam vrh ponude pametnih telefona.

Milestone ima najnoviju verziju Googleova operativna sustava Android 2.0. Jednostavan uglati dizajn u potpunosti je prilagođen korištenju što većeg ekrana osjetljivog na dodir kao što je to slučaj s većinom modernih pametnih telefona. Milestonov ekran je doista velik s dijagonalom od 3,7 inča i rezolucijom 854x480 piksela, no Motorola se potrudila zadovoljiti i korisnike koji su ovisni o tipkovnici. Bez obzira na odlična svojstva ekrana osjetljivog na dodir na Milestoneu postoji i puna QWERTY tipkovnica.

Sony Ericsson

Sony Ericsson je dugo bio vjeran Symbianu koji je pomogao stvoriti, ali je sa Xperijom odlučio eksperimentirati. Prvi pokušaj i izbor operativnog sustava Windows Mobile nije bio baš najsretniji, ali nova Xperia X10 će se okušati s Androidom. Nažalost, u verziji 1.6, unatoč tome što se telefon očekuje na tržištu tek u prvom kvartalu sljedeće godine.

Xperia X10 će kombinirati Snapdragon procesor s Androidom, što znači prilično mnogo snage za pokretanje aplikacija i multimedijalnih sadržaja. Podsjetimo da Hero ima procesor takta 528 MHz, a Milestone 550 MHz i oba rade vrlo dobro.

Sony Ericsson će nastupiti i s odlikama po kojima je poznat u mobilnom svijetu, fotografiranje i slušanje glazbe. Kad se to kombinira s modernim operativnim sustavom koji značajno olakšava interakciju s telefonom i sadržajem u njemu, vjerujemo ćemo dobiti prilično impresivan mobilni uređaj.

RIM (BlackBerry)

BlackBerry uređaji su sve popularniji među korisnicima i u zadnje istraživanju tržišta zabilježili su rast zajedno sa iPhoneom i mobilnim telefonima baziranim na Androidu dok su Windows Mobile i Symbian uređaji bili ti koji su izgubili dio tržišnog kolača. To se događa usprkos zatvorenosti RIM-ovog operativnog sustava i ni približnom bogatstvu aplikacija koje nude Apple i Google. Čini se da korisnici doista trebaju uređaje koji će iznad svega odlično upravljati elektronskom poštom stoga ne očekujemo da će RIM uvesti bitne promjene u svoj operativni sustav.

BlackBerry Storm je bio više zanimljivost na tržištu, nego revolucionarni RIM-ov proizvod. Njegov ekran osjetljiv na dodir koji je korisniku davao povratnu informaciju pritiska poput tipke su neki voljeli, a drugi mrzili – nije bilo nikoga u sredini. Onih koji su ga voljeli bilo je dovoljno da natjeraju RIM na proizvodnju nasljednika, nazvanog Storm 2, pri čemu su poslušane kritike zbog nepostojanja WiFi adaptera u Stormu. Bolji zaslon, WiFi adapter i podrška za još brži prijenos podataka putem mobilnih mreža (7,2 megabita u sekundi) zapravo su najveće razlike u odnosu na original.

Trendovi

Trenutno stanje tržišta pokazuje da su dostojni konkurenti Appleovom iPhoneu tek pametni telefoni bazirani na operativnom sustavu Android. Microsoft je izdao Windows Mobile 6.5 verziju, ali to i dalje ostaje operativni sustav zastarjele koncepcije, na brzinu prilagođen upravljanju prstima preko ekrana osjetljivog na dodir. Pored toga sustav je nepotrebno kompliciran; najavljeni Windows Mobile 7 bi trebao značajno poboljšati stanje u te dvije stvari, ali proći će neko vrijeme do njegova dovršetka.

Očekujemo da će Apple još neko vrijeme s lakoćom ubirati vrhnje na tržištu pametnih telefona prije nego što će biti prisiljen napraviti nešto novije od iPhone ili bar iPhone 2 jer trenutno model u svakoj sljedećoj verziji dobiva tek poneku hardversku nadogradnju – nove verzije nisu potpuno novi uređaji, ali to očigledno ni ne moraju biti da bi zadržali svoj status.

Symbianu je ostala vjerna tek Nokia koja ne pokazuje naznake da bi mogla promijeniti svoje stajalište. Ako se bude držala Symbiana, morat će napraviti velike preinake jer nadogradnje koje su omogućile ekrane osjetljive na dodir u 5800 i N97 modelima jednostavno nisu dovoljne da se finski proizvođač adekvatno nosi s konkurencijom u segmentu pametnih telefona.