UNAPRIJEDILI MEDICINU I ELEKTRONIKU

Nobel za kemiju za tehniku stvaranja složenih molekula

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 06.10.2010 20:48
  • Objavljeno 06.10.2010 u 13:20
Nobelova nagrada za kemiju 2010. godine

Nobelova nagrada za kemiju 2010. godine

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Amerikanac Richard Heck i Japanci Ei-ichi Negishi te Akira Suzuki dobitnici su Nobelove nagrade za kemiju za razvoj metode kojom se mogu stvarati vrlo složene molekule, važne i za medicinu i za elektroniku

Kraljevska švedska akademija objavila je da je znanstveni trojac nagradu dobio za pionirska istraživanja u povezivanju atoma ugljika pomoću katalizatora metala paladija u organskim sustavima kojim se mogu proizvesti kemikalije složene poput onih koje se nalaze u prirodi. Komisija ističe da je njihova metoda najsofisticiranije oruđe u suvremenoj kemiji kojim se služe istraživači u komercijalnoj proizvodnji lijekova, ali i u stvaranju molekula u elektronici.

Heck (79) je profesor na Sveučilištu Delaware, Negishi (75) profesor kemije na Sveučilištu Purdue u Indiani, a Suzuki (80) profesor na Sveučilištu Hokkaido u Sapporou u Japanu.

Negishi je novinarima u Stockholmu u telefonskom razgovoru rekao da ga je vijest zatekla u snu.

'Otišao sam spavati poslije ponoći, tako da sam spavao, no bio sam izuzetno sretan kada sam primio telefonski poziv', rekao je.

Izbor je oduševio i dužnosnike Sveučilišta Hokkaido.

'Profesor Suzuki je bio naveden kao kandidat posljednjih nekoliko godina, tako da smo sve ove godine čekali da se to dogodi', rekao je glasnogovornik sveučilišta Hidetoshi Nakatsuka.

'Tehnika koju je razvio trojac nobelovaca, među ostalim, koristi se u proizvodnji diskodermolida, kemikalije koja uništava tumore, a prvi je put pronađena u morskim spužvama. Dosad još nije proizveden lijek na bazi diskodermolida, tako da će tek budućnost pokazati hoće li ta tvar spašavati živote', stoji u priopćenju Akademije.

Komisija ističe da se njihova tehnika koristi kao precizno i učinkovito oruđe u mnogim istraživačkim područjima, među kojima i za dekodiranje DNK te za sintetiziranje složenih novih lijekova i polimera

Heck, Negishi i Suzuki podijelit će 10 milijuna švedskih kruna odnosno oko 1,5 milijuna američkih dolara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi