analiza

Nikad dosta pametnih telefona: Tržište će i dalje rasti, ali ne jednako u svim dijelovima svijeta

26.02.2019 u 13:00

Bionic
Reading

Pametne telefone koristi 60 posto populacije, s time da je u mnogim regijama taj postotak daleko manji. Najmanje ih koriste u podsaharskoj Africi, tek 36 posto, dok je na drugom kraju spektra Sjeverna Amerika sa 80 posto korisnika.

Sklopivi ekrani, sofisticirani sustavi kamera i 5G zaokupili su pažnju promatrača ovogodišnjeg Mobile World Congressa koji se upravo ovih dana održava u Barceloni.

No dok se penetracija pametnih telefona približava razinama zasićenja u mnogim razvijenim zemljama, lako je zaboraviti da milijarde ljudi širom svijeta još uvijek ne ne koriste nikakav telefon, a kamoli pametan. Nećemo ni pričati o novotarijama poput uređaja koji se pretvaraju u tablet ili imaju pet objektiva.

Prema izvješću GSMA, globalne industrijske grupacije koja predstavlja mobilne operatore i druge igrače u industriji, pametne telefone koristi 60 posto populacije, s time da je u mnogim regijama taj postotak daleko manji. Najniža razina usvajanja pametnih telefona zabilježena je u podsaharskoj Africi, tek 36 posto, dok je na drugom kraju spektra Sjeverna Amerika dosegnula 80 posto.

TEHNO PREGLED

Pet jeftinijih smartfona koje treba držati na oku ove godine

Pogledaj galeriju

Pametni telefoni za mnoge su luksuz, a ne potreba. No mobilni pristup internetu ključni je čimbenik društveno-ekonomskog razvoja, posebno u zemljama koje nemaju infrastrukturu za pružanje fiksnog interneta velikom dijelu stanovništva. GSMA očekuje da će globalna penetracija pametnih telefona do 2025. godine dosegnuti 79 posto.