analiza

Nikad dosta pametnih telefona: Tržište će i dalje rasti, ali ne jednako u svim dijelovima svijeta

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 26.02.2019 13:02
  • Objavljeno 26.02.2019 u 13:00
U razvijenom svijetu tržište je nadomak zasićenju no mjesta za rast još uvijek ima

U razvijenom svijetu tržište je nadomak zasićenju no mjesta za rast još uvijek ima

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Pametne telefone koristi 60 posto populacije, s time da je u mnogim regijama taj postotak daleko manji. Najmanje ih koriste u podsaharskoj Africi, tek 36 posto, dok je na drugom kraju spektra Sjeverna Amerika sa 80 posto korisnika.

Sklopivi ekrani, sofisticirani sustavi kamera i 5G zaokupili su pažnju promatrača ovogodišnjeg Mobile World Congressa koji se upravo ovih dana održava u Barceloni.

No dok se penetracija pametnih telefona približava razinama zasićenja u mnogim razvijenim zemljama, lako je zaboraviti da milijarde ljudi širom svijeta još uvijek ne ne koriste nikakav telefon, a kamoli pametan. Nećemo ni pričati o novotarijama poput uređaja koji se pretvaraju u tablet ili imaju pet objektiva.

Koliko su pametni telefoni i mobilni internet rašireni danas i koliko bi se mogli koristiti 2025. godine

Koliko su pametni telefoni i mobilni internet rašireni danas i koliko bi se mogli koristiti 2025. godine

Izvor: Screenshot / Autor: GSMA

Prema izvješću GSMA, globalne industrijske grupacije koja predstavlja mobilne operatore i druge igrače u industriji, pametne telefone koristi 60 posto populacije, s time da je u mnogim regijama taj postotak daleko manji. Najniža razina usvajanja pametnih telefona zabilježena je u podsaharskoj Africi, tek 36 posto, dok je na drugom kraju spektra Sjeverna Amerika dosegnula 80 posto.

TEHNO PREGLED

Pet jeftinijih smartfona koje treba držati na oku ove godine

Pogledaj galeriju
6

Pametni telefoni za mnoge su luksuz, a ne potreba. No mobilni pristup internetu ključni je čimbenik društveno-ekonomskog razvoja, posebno u zemljama koje nemaju infrastrukturu za pružanje fiksnog interneta velikom dijelu stanovništva. GSMA očekuje da će globalna penetracija pametnih telefona do 2025. godine dosegnuti 79 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!