telekom industrija:

'Optika i 5G presudni za digitalizaciju i konkurentnost'

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 13.02.2019 17:36
  • Objavljeno 13.02.2019 u 17:35
Boris Drilo - ilustracija

Boris Drilo - ilustracija

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Predstavnici telekom industrije u Hrvatskoj u srijedu su na konferenciji Digi T.I.M.E. raspravili trendove za ovu godinu, među kojima su najvažnijima označeni optika i 5G tehnologija te je istaknuta njihova presudna važnost za konkurentnost i digitalizaciju u Europi. "Optika i 5G presudni su za digitalizaciju i konkurentnost u Europi te će imati presudnu ulogu za razvoj industrije 4.0, logistike i mobilnosti. Bez 5G tehnologije bit će nemoguće biti globalno konkurentan", poručio je s te konferencije glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska Tomislav Makar.

Naglasio je da će svi uređaji koji mogu imati bilo kakve koristi od povezivanja biti povezani, jer će to omogućiti naprednu analitiku, efikasnije poslovanje i povećati sigurnost.

"Za Hrvatsku to može značiti oko 150 milijuna povezanih uređaja u jednom trenutku, a takvi volumeni mogući su samo korištenjem novih IoT tehnologija, koje u mobilnoj mreži A1 već ima kao i platforme koje omogućavaju efikasno upravljanje tolikim brojem uređaja od strane krajnjeg korisnika", kazao je Makar na konferenciji koju su organizirali tjednik Lider i konzultantska kuća PwC.

Član uprave Hrvatskog telekoma (HT) Boris Drilo je istaknuo stalni rast upotrebe mobilnog interneta, a kako bi operatori mogli adekvatno odgovoriti na sve zahtjevnija očekivanja potrebne su nove tehnologije i nova frekvencijska područja.

"Nije izgledno da će 5G svoj puni potencijal moći ostvariti već 2020. ili 2021., jer jedan od ključnih čimbenika njegova razvoja su frekvencije te će, bude li politika stimulativna, razvoj 5G mreža biti brži", ocijenio je Drilo.

Iz HT-a su u srijedu poslijepodne poručili i da pozdravljaju smanjenje naknada za radiofrekvencijski spektar na razinu prije 2015., kazavši da to HT-u i drugim operatorima otvara prostor za dodatna ulaganja.

"Iako je za prošlu i ovu godinu naknada već plaćena, prema važećim uvjetima, HT se pripremao za ovaj scenarij pa smo tako puno toga već unaprijed odradili. Postpaid korisnicima ili pretplatnicima već nudimo nove tarife koje u sebi ne sadrže naknadu za pristup mobilnoj mreži, dok stare tarife, kod kojih se naplaćuje ta naknada, više nije moguće ugovoriti", kazali su iz HT-a, najavljujući da od 1. ožujka ove godine ukidaju te naknade i za prepaid odnosno na svim bonovima.

I iz Tele2 Hrvatska su u srijedu objavili da kreće s ukidanjem tih naknada za prepaid, s današnjim datumom, 13. veljače, o čemu je predsjednik Uprave tog mobilnog operatora Viktor Pavlinić poručio da će "svi korisnici bonova na svoj račun od sada dobiti onoliko koliko i plate".

"Time korisnicima želimo pokazati da su nam na prvom mjestu, pri čemu nas posebno veseli što su ovaj put u fokusu korisnici bonova te sam uvjeren da će ovaj naš potez izazvati pozitivne reakcije kod korisnika, ali i telekom tržišta", poručio je Pavlinić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!