TEHNO SAVJETI

Nestručno održavanje računala može biti štetno: Izbjegavajte ovih pet grešaka

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 21.03.2021 22:43
  • Objavljeno 21.03.2021 u 22:43
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Renaud Philippe / Panthermedia / Profimedia

Svi znamo da je redovito održavanje računala ključ njegove dugovječnosti. Pri održavanju postoje, doduše, neke stvari koje zvuče kao dobra ideja, no čine više štete nego koristi

Premda se povremeno čišćenje PC-ja preporučuje za njihovu dugovječnost, nerijetko znamo pretjerati. Ako napravite korak dalje i odlučite koristiti alate koji ne dolaze u paketu s Windowsima 10, postoji šansa da napravite više štete nego koristi. Ovo su neki od najčešćih 'popravaka' koji imaju negativne posljedice.

Brisanje particije za oporavak računala

Instalacija Windowsa 10 obično sa sobom donosi stvaranje posebne particije za oporavak koja računalu omogućava brz povratak u 'radno stanje' bez posebnog instalacijskog diska ili USB-a za popravak. Ako ste Windowse instalirali sami, ova particija često je zanemariva, no proizvođači obično u laptope stavljaju posebne particije u kojima se nalazi modificirana verzija operativnog sustava koja će se instalirati ako on naiđe na neispravljiv kvar. Ta particija nerijetko zauzima puno prostora, objašnjava Makeuseof.

Ako želite vidjeti koliko vam je prostora 'pojeo' proizvođač, kliknite desnim klikom na Start ili pritisnite Win + X za otvaranje izbornika i birajte Disk Management. Pored Diska 0, particije na koju je instaliran sustav, pronaći ćete bar jednu sekciju koja se zove (Recovery partition).

Uz pomoć alata za menadžment diska moguće je izbrisati tu particiju i osloboditi prostor na disku, no ako to napravite - nećete moći osvježiti Windowse pomoću ugrađenih alata. Disk za oporavak moći ćete napraviti na drugom disku, no ako ga izgubite - nećete više moći ponovno instalirati Windowse.

U tom ćete slučaju morati preuzeti Windowse 10 putem interneta, što nije baš praktično. Ukratko - ako na zasebnom disku imate particiju za oporavak računala i znate gdje se nalazi taj disk, izvrsno. Ako nemate, ostavite sustav takvim kakav jest.

Oštećenje registryja

Baza podataka pod imenom registry služi za pohranu različitih postavki za OS i vanjske aplikacije. U pravilu ne postoji razlog zašto ju uređivati osim ako želite fino uštimati sustav ili napraviti neku drugu modifikaciju.

Internet je prepun reklama za 'čistače' registryja koji tvrde da mogu riješiti tisuće problema vezanih uz računalo, no to jednostavno nije istina. U 99 posto slučajeva nećete dobiti ništa osim novih grešaka - čak i nakon rješavanja tisuća 'grešaka' oslobodit ćete svega nekoliko kilobajta prostora.

Druge nuspojave 'čišćenja' registryja uključuju čudno ponašanje programa i nestabilnost sustava, što, uvjereni smo, skoro nikome nije cilj.

Brisanje sistemskih podataka

Windows 10 će, bez dvojbe, vaš sustav natrpati velikim brojem različitih datoteka. One uključuju sve od ključnih sistemskih datoteka i programskih postavki do promjena koje ste sami uveli. Windows u pravilu blokira korisnikove pokušaje brisanja ovih podataka zato što je micanjem 'nepotrebnih' mapa moguće izbrisati nešto važno.

Ako tražite neko načelno pravilo za brisanje podataka, izbjegavajte sve što se nalazi u C:\Windows. Druge mape s kojima biste trebali biti oprezni uključuju Documents, u kojima se nalazi sve od dokumenata do pohranjenih pozicija u igrama.

'Čišćenje' drivera

Driveri služe za komunikaciju sustava s hardverom i omogućavaju normalno funkcioniranje računala. Premda je dosta važno ažurirati drivere čipseta i grafičke kartice, načelno pravilo glasi 'ako radi, ne popravljaj'.

S obzirom na to da je drivere malo teže ažurirati od standardnih aplikacija, ponekad ćete htjeti posegnuti za alatom koji to radi automatski. Ta su rješenja, nažalost, izvor više problema nego beneficija. Aplikacije za ažuriranje drivera nerijetko su krcate reklamama, a dosta često i instaliraju pogrešne drivere ili još gore - preuzimaju ih iz tko zna kakvih izvora.

Alati za čišćenje drivera poput Display Driver Uninstallera korisni su samo u drastičnim slučajevima, kada jednostavno morate deinstalirati stari driver (najbolji primjer je, recimo, instalacija grafičke kartice drugog proizvođača).

Potpuno brisanje diska

Jedan od najekstremnijih primjera čišćenja računala stiže u obliku potpunog čišćenja diska. Nakon što resetirate Windowse 10 možete zadržati osobne podatke ili izbrisati sve što imate i krenuti ispočetka.

Ako samo želite osvježiti operativni sustav, vrlo vjerojatno ne želite izbrisati apsolutno sve. Ako prodajete računalo, u drugu ruku, brisanje svih podataka sprečava drugu osobu od pristupa vašim dokumentima i postavkama.

Naravno, uvijek možete ići korak dalje i koristiti alate poput DBAN-a koji brišu sve na disku prepisivanjem cijele površine nepotrebnim datotekama. Proces traje jako dugo, no pruža osjećaj sigurnosti i znanje da nakon toga nitko neće moći povući podatke koje ste izbrisali.

Jedan savjet: budite oprezni. Korištenje alata poput DBAN-a potpuno će uništiti nadu za oporavak računala, što znači da ga nipošto ne želite koristiti osim ako imate sigurnosnu kopiju i želite izbrisati sve što se nalazi na disku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!