VREBAJU VAS

Nemojte misliti da niste na meti internetskih kriminalaca

09.04.2014 u 06:32

Bionic
Reading

Kriminalci stalno prate tokove novca i sasvim im je svejedno hoće li do njega doći ciljanim napadom na tvrtku ili nekom masovnom kampanjom neželjenim porukama e-pošte, putem kojih će posijati opasan softver na baš svaki uređaj kojeg se domognu

Unatoč pozornosti medija i stručnjaka za sigurnost, broj organizacija koje su bile žrtve ciljanih napada tijekom 2013. godine toliko je porastao da se čini da su tradicionalni napadi na krajnjeg, kućnog korisnika u opadanju. Krivo, tvrde u tvrtci Trend Micro.

Upravo je prošle godine zabilježen najveći porast broja aplikacija koje napadaju bankarske sustave. Takvo što nije viđeno još od 2002. Trend Micro je tijekom prošle godine uspio presresti gotovo milijun opasnih programa koji su pokušali napasti računala naših korisnika.

Kažu kako su, gledano prema kvartalima, odbacili između 113 tisuća i 220 tisuća napada opasnim aplikacijama u prva tri tromjesečja 2013. i nevjerojatnih 537 tisuća napada opasnim aplikacijama u posljednjem kvartalu prošle godine.

Nisu samo financijske ustanove pod stalnim napadima kriminalaca. Još jedna pojava je privukla pozornost medija i stručnjaka prošle godine. Riječ je o ucjenjivačkom softveru, vrsti koja se kolokvijalno naziva ransomware.

U toj skupini opasnih aplikacija 2013. godine posebno se istakao program nazvan Cryptolocker.

'Ukupan broj napada ucjenjivačkim aplikacijama u prošloj se godini, u usporedbi s prethodnom - udvostručio. Gledano u prosjeku, u svakom pojedinom tromjesečju prošle godine zabilježeno je gotovo 22 tisuće takvih napada', kaže Rik Ferguson, potpredsjednik za sigurnosna istraživanja u tvrtki Trend Micro.

Ako uzmete u obzir da bi svaka žrtva takvog napada morala platiti i do 300 američkih dolara otkupnine (ili istovrijednu količinu novca u nekoj drugoj valuti) kako bi opet mogla pristupiti svojim podacima, jasan vam je potencijal tog izvora prihoda kriminalcima koji se bave uzimanjem online talaca.

Cryptolocker je najpoznatija ucjenjivačka aplikacija. Uz to, riječ je o programu koji svojim dizajnom nagoviješta slijedeću fazu razvoja te vrste opasnog softvera. Koristi se boljim metodama šifriranja podataka i učinkovitijim načinima otkrivanja informacija koje želi učiniti nečitkima.

Uz to što napada osobna računala i šifrira datoteke, Cryptolocker je vješt i u pronalaženju i šifriranju datoteka i na mrežnim uređajima za pohranu podataka. Ne oslanja se više na jednostavnu tajnu lozinku koju treba platiti i onda upisati da bi se dešifriralo nečitke datoteke na računalu koje je napadnuto.

Cryptolocker se koristi šifriranjem podataka putem javnog ključa velike dužine, a to samo dešifriranje datoteka čini gotovo nemogućim. To je veći broj žrtava navelo da pristanu na ucjenu i plate otkupninu, jer su se suočili s gubitkom svoje ukupne digitalne imovine.

Zato je rješenje koje se može suprotstaviti toj taktici kriminalaca i koje će redovito i učinkovito raditi kopije podataka - važnije nego ikad.