UNISPOT

Nema više čekanja u menzi uz aplikaciju dosjetljivih Splićana

26.11.2017 u 09:44

Bionic
Reading

Uhvatili smo priliku i porazgovarali s razvojnim timom učenika i studenata odgovornih za UNIspoT - službenu studentsku aplikaciju Sveučilišta u Splitu dostupnu na iOS-u i Androidu koja studentima itekako olakšava život

Mateo Marušić, Bartul KovačićMatej Rajčić kreativni su umovi iza jedinstvenog rješenja koji studentima omogućuje praćenje novosti vezane za Sveučilište u Splitu, stanje reda u menzama, stanje X-ice, aktualne studentske poslove te  dnevne jelovnike svih menzi na Sveučilištu u Splitu. Studenti također mogu komunicirati sa sveučilištem slanjem anonimnih sugestija i komentara. Na naše iznenđenje, 'ova značajka je iznenađujuće aktivna', kaže nam naš sugovornik Mateo. On i dvojica kolega upoznali su se tijekom događaja Vikend u Splitu.

Kako je sve počelo?

Mateo se prisjeća susreta: 'Vikend u Splitu bio je pregršt događaja, a mi zaljubljenici u tehnologiju okupili smo se unutar udruge koja djeluje na fakultetu. Zadatak nam je bio oformiti tim i raditi na razvijanju ideje'. Ekipa iza aplikacije tamo je odlučila ujediniti snage i uhvatiti priliku da se dokažu. 'Taj pokušaj ujedno je naša aplikacija UNIspoT', naglasio je naš mladi sugovornik.

U trenutno dostupnim planinama aplikacija za studente, UNIspoT se na neki način morao istaknuti. Pitali smo Matea po čemu je njegova aplikacija bolja od svih ostalih.

'Razna sveučilišta imaju svoje informativne kanale putem kojih prenose informacije studentu. Ovom aplikacijom Sveučilište u Splitu je učinilo korak naprijed prema digitalizaciji te omogućilo studentu preko mobilne aplikacije prenijeti najpotrebnije' naglašava jedan od tvoraca. 

O ZNAČAJKAMA

'Funkcije koje smo implementirali u aplikaciju su najnovije vijesti na sveučilištu, jelovnik u menzama, live kamere s prikazom gužve u menzama, prikaz dostupnih poslova na Student Servisu, sandučić povjerenja i naravno pregled stanja X-ice', otkrili su nam kreatori aplikacije.

Tim značajkama tvorci aplikacije uspjeli su, naglašavaju, u aplikaciji objediniti najpotrebnije informacije za prosječnog studenta.

Kakve su reakcije na aplikaciju?

Mateo je jako zadovoljan dosadašnjim odazivom na UNIspoT.

'Reakcije su pozitivne! Studenti su oduševljeni pregledom menzi, a po količini dobivenih poruka vidimo da im je zanimljiv i sandučić povjerenja' naglašava naš sugovornik.

Znajući da za dobru aplikaciju treba prilično puno truda, zanimalo nas je koliki je bio put od prve ideje do konačne realizacije projekta.

Prema autorima UNIspoTa, za cijelu stvar trebalo je oko godinu dana.

'Prvo je bilo najvažnije osigurati tehničku podršku te razviti ideju', naglašava Mateo. Ovo znači da je konkretna izrada aplikacije (programiranje i optimiziranje) trajala oko šest mjeseci.

Veliki planovi, veliko tržište

Tim rečeno, lako je pretpostaviti da idući je korak širenje na nova područja. Sveučilište u Splitu nije jedino sveučilište u Hrvatskoj kojemu bi dobro došla ovakva aplikacija. Mateo je na ovaj prijedlog skromno odgovorio da za sad ovaj app radi samo za Split, no da 'nitko ne zna što budućnost nosi'. Kad smo već kod budućnosti, za kraj smo kreativce iz UniSpoTa pitali o daljnjim poslovnim planovima i novim potencijalnim projektima.

'Pošto smo mi ekipa koja nema mira, za vrijeme izrade ovog projekta preuzeli smo još jedan veliki projekt.' objasnio je Mateo, naglasivši da 'ćemo uskoro o saznati nove detalje'.

Ono što je sigurno je da tim trenutno ima velik broj ponuda te da svakim novim radom nastoje sami sebe unaprijediti. U konačnici, njihov cilj je, kao i svakom uspješnom i ambicioznom timu - na tržište donositi inovativne i jedinstvene ideje.

  • +5
Genijalci iza studentske aplikacije UNIspoT Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Slaven Damjanović