NIJE GA STRAH

Bill Gates: Ne treba dizati paniku oko umjetne inteligencije

17.11.2017 u 12:10

Bionic
Reading

Iako je svjestan rizika i opasnosti koje dolaze s razvojem robotike i umjetne inteligencije, suosnivač Microsofta vjeruje kako će nam učiniti živote boljima

Tijekom konferencije Misk Global Forum u Rijadu u Saudijskoj Arabiji suosnivač Microsofta Bill Gates rekao je što misli o tehnološkom napretku danas, uključujući i umjetnu inteligenciju. 

Iako je ranije upozoravao na izazove koje umjetna inteligencija donosi, ovoga puta je ustvrdio kako će koristi i pogodnosti koje će nam donijeti biti daleko veće od mogućih problema i izazova.  Naročito na području zdravstvene zaštite. Gates se nada kako će nam umjetna inteligencija pomoći u borbi sa zaraznim bolestima. 

Također je naglasio kako će značajno promijeniti tržište rada u razvijenom dijelu svijeta što će nam, uvjeren je, omogućiti da se više pozabavimo specifično ljudskim potrebama poput brige za starije osobe.  No, upozorio je Gates, postoji rizik da tehnološki napredak neće biti svima koristan razvijemo li ga na krivi način već će potaći razlike između bogatih i siromašnih. 

Ma kakva apokalipsa

Iako svjestan kako će umjetna inteligencija preuzeti znatan broj ljudskih poslova, kao i rizika koje donosi stvaranje superinteligencije, Gates smatra kako ne trebamo paničariti zbog toga. 

Misk Global Forum - DAY 0 - English (Bill Gates počinje oko 1:11.00) Izvor: Društvene mreže / Autor: Misk Global Forum

Za razliku od, primjerice, osnivača i direktora Tesle Elona Muska koji je u više navrata dosad upozoravao na opasnosti koje dolaze sa stvaranjem superinteligentne umjetne inteligencije. Gates prihvaća kako je to stvaran problem, ali ne i da je nešto oko čega treba odmah dizati uzbunu.

Slična strahovanja iznio je i čuveni teorijski fizičar Stephen Hawking, koji smatra kako je razvoj umjetne inteligencije nagovještaj apokalipse.

Nedavno je čak izjavio kako bi roboti i umjetna inteligencija mogli u potpunosti zamijeniti čovječanstvo. Stoga je pozvao na stvaranje odgovarajućih mehanizama regulacije za umjetnu inteligenciju, piše Futurism.

Robot Sophie u akciji Izvor: Profimedia / Autor: NN