KORISNO

Ne znate kako nazvati startup? Evo rješenja

03.03.2017 u 13:09

Bionic
Reading

Odabir naziva tvrtke ili projekta jedan od najvažnijih koraka pri pokretanju poslovanja, pri čemu treba uzeti u obzir i zaštitne znakove, domene, društvene mreže... Što je zauzeto, a što slobodno? Evo par alata koji će vam u tome pomoći

Zaštitni znak

S domenom ćete se još nekako i snaći, no ako je zaštitni znak na kojeg ste bacili oko već zauzet bolje je promijeniti naziv poduzeća. Ciljate li na veća tržišta, provjerite servis Trademarkia. Pretražite ga po nazivima tvrtki i obavijestit će vas je li zaštitni znak dostupan ili nije. Ako jest, krenite dalje na...

Domene

Pomoću servisa Namemesh možete brzo provjeriti je li naziv domene koji želite za svoju tvrtku dostupan. Možete birati između više registara domena među kojima su GoDaddy, NameCheap i Bluehost. Osim pretrage po ekstenzijama, Namemesh će vam ponuditi i prijedloge temeljene na optimizaciji za tražilice (SEO) ili dodavajući riječi na izvorni traženi upit.

Društveni mediji

Namechk je dobar servis kad poželite provjeriti kako vaš naziv stoji na društvenim mrežama. Unesite upit. Namechk će zasiviti sve već zauzete servise, dok će slobodne prikazati obojene zelenom bojom. Tu su svi teškaši poput Facebooka, Twittera, Instagrama, YouTubea, Pinteresta i Tumblra, kao i druga korisna web odredišta poput Etsyja, Patreona i i eBaya.

Sve-u-jednom

Vable je nova aplikacija koja kombinira veliki dio dosad navedenih značajki na jednom mjestu. Zasad je ograničena samo na korisnike Appleovog mobilnog operativnog sustava iOS. Kad u nju unesete željeni naziv dobit ćete ocjenu koliko je 'održiv'. Ocjena ovisi o nizu informacija, u rasponu od zaštitnog znaka i domena do App Storea, Product Hunta i Angel Lista.

Više: Make Use Of