RUŠENJE MITOVA

Ne vjerujte svemu što na internetu pišu o Windowsima 10!

15.02.2016 u 10:52

Bionic
Reading

Samo zato jer je nešto objavljeno u Forbesu ne znači da je i istinito. Upravo na to se oslanja većina razotkrivanja otkačenih mitova vezanih uz privatnost i Windows 10. Novinar Forbesa je nedavnim i prilično...senzacionalističkim tekstom više naštetio vlastitom ugledu, nego što je 'pomogao' korisnicima Windows OS-a diljem svijeta, koji su nakon čitanja njegovog teksta izgledno ostali u panici vezanoj za privatnost

Ovih dana internet je preplavljen pravim paničnim 'izvješćem' iz Forbesa, gdje je autor Gordon Kelly 'potvrđuje' svoje najdublje sumnje kako Microsoft uništava korisničku privatnost kao nitko drugi na Zemlji. Neovisno o karikiranju materijala (koji samo to i zaslužuje), dovoljno je nasmijati se na činjenicu kako je Kelly tekst pisao na temelju neprovjerenih informacija s mreže Voat (slične Redditu), tj. informacija korisnika koji se potpisao kao CheesusCrust.

Kako demonstrira Ed Bott za stranicu ZDNet, Kelly je pokazao ne samo da bezrazložno širi paniku, već i da ne razumije osnove mrežnih sustava:

„Bože, je li istina da Windows 10 stvarno zove kući (u Microsoft op.a.) na tisuće puta dnevno? Ne. Zapravo, bilo tko s osnovnim znanjem o mrežama bi trebao osjetiti zgražanje čitanjem ovog bezvrijednog izvješća“

Ed Bott, ZDNet


Je li Windows telemetrija uistinu prikuplja 'sve što stigne' s računala? Ni blizu. Taj mit je srušen već poodavno, no to nije zaustavilo širenje opće panike pomoću blogova, a naposljetku i medija. 'Ono što je gospodin Crust napravio jest instalirao Windows 10 Enterprise edition na VM, korištenjem VirtualBoxa pokrenutog na Linux Mint distribuciji. (...) nakon toga je konfigurirao DD-WRT ruter da zabilježi i odbije sve pokušaje spajanja koje izvodi Windows 10 Enterprise', kaže Ed Bott.


Crust je opisao kako je to napravio sa željom da 'analizira mrežni promet Windows 10 na čistoj instalaciji'. Greške u metodologiji 'analize' odatle idu na sve gore stupnjeve. Crust niti u jednom trenutku nije analizirao što točno stoji u podatkovnim paketima, već se analiza svela na brojanje veza. S obzirom da Windows 10 nije mogao pristupiti ničem, OS je to konstantno pokušavao što je pak dovelo do tisuća i tisuća pokušaja spajanja. Što pak ide u kvaziargument 'da Microsoft želi znati sve što može o korisniku i njegovom računalu'.

...i što je naravno potpuna besmislica. Bott je uzeo sve podatke koje je objavio CheesusCrust i dio po dio objasnio što koji čini i zašto točno Windows 10 pokušava uspostaviti vezu za svaki od parametara. Bilo da je riječ o nadogradnjama, provjeri aktivacije ili nečem trećem, redom su posrijedi potpuno benigne stvari - pa uključe li se i podaci o telemetriji, nužni za poboljšanje rada sustava. Ne samo to, već je Microsoft u službenoj dokumentaciji mnogo toga već i objasnio za svaku od spomenutih adresa.

Nedugo nakon svega, Crust je potpuno izbrisao sve svoje unose na mreži Voat vezane uz Windows 10 i privatnost. Možda za sljedeći pokus krene metodologijom koja uključuje analizu samih paketa umjesto brojanja propalih veza. Možda tada pokus i bude vrijedan spomena.

Tko god već želi pročitati Kellyjevo izvorno izvješće, to je zgodno provjeriti alatima za analizu stranica. Naime, baš Forbes nerijetko grabi i do pedesetak vanjskih cookieja i po petnaestak trackera. Prava ironija o privatnosti.

S druge strane, za čistu glavu i razum uz kudikamo manje FUD materijala valja pročitati Bottov izvorni tekst na ZDNetu. Kelly je naknadno pisao i o tom da u Microsoftu misle uvesti još više opcija za privatnost kao reakciju na 'probleme s Windows 10 privatnosti', što se također pokazalo potpuno netočnim...

Izvor: Ed Bott, ZDNet