REKTOR ALEKSA BJELIŠ

Ne vjerujem u visak, ali ako može pomoći...

17.11.2010 u 15:38

Bionic
Reading

Rektor Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Aleksa Bjeliš potvrdio je vijest da je Rektorat angažirao radiestezista da napravi novi raspored sjedenja u zgradi na Trgu maršala Tita, no objasnio je da su se mnogi zaposlenici žalili, pa se nešto moralo poduzeti

Prema pisanju Večernjeg lista, inicijativa je došla od zaposlenika koji su se već mjesecima žalili na različite tegobe, nedostatak energije i negativne vibracije, a problem je ozbiljno shvaćen kada je nekoliko njih istovremeno oboljelo. Neki djelatnici došli su do zaključka da je bolesti možda izazvao potok koji je nekad davno tekao uza zgradu Rektorata, odnosno podzemne vode koje ondje vjerojatno i danas postoje. No bilo je i onih koji su posumnjali da je problem u činjenici da je zgrada Sveučilišta zapravo bila građena da bi bila bolnica, pa bi u njoj moglo biti negativnih energija - bolest, smrt i slične loše vibracije. Koji god da je problem, zaključili su inicijatori projekta, najbolje je u pomoć pozvati stručnjaka za alternativne stvari.

Autoritet za visak te energije i zračenja koja ta suptilna napravica otkriva konačno je stigao na lice mjesta i, naravno, potvrdio postojanje podzemnih voda i zračenja te predložio novi raspored sjedenja. Prostorije su presložene i pretumbane, a Rektorat je majstoru uslugu pošteno platio. Koliko je kuna za to izdvojeno iz skromnog sveučilišnog proračuna, nitko ne zna, no prema glasinama riječ je o oko tisuću eura.

'Kao fizičar i znanstvenik ja imam svoje mišljenje o tome', rekao je za tportal dr. Bjeliš. 'Postoje, međutim, područja koja znanstvenik ne poznaje i o kojima ima dvojbe. I onda kaže - to je granično područje o kojem ja ne mogu iznijeti svoj sud. Tako bih ja rekao i o ovoj metodi koja je stara i koja se koristi u vrlo relevantnim situacijama, kada se recimo traže izvori i slično. Činjenica je da su u ovim prostorima u posljednje vrijeme bile učestale pritužbe zaposlenika. Utvrđeno je i da je učestalost nekih dijagnoza viša od statističkih iznosa. Uzeli smo u obzir stanje, odnosno psihološko raspoloženje naših zaposlenika, kao što je to često i u drugim situacijama kada imate jedan društveni uzorak koji nije ni po čemu specifičan. To nije uzorak znanstvenika. Oni koji su o tome odlučivali procijenili su da je taj psihološki efekt bolje razriješiti tako kako su ga pokušali razriješiti. To je čest slučaj. To se događa u svakoj društvenoj situaciji pa i u obitelji kada ljudi osjećaju da su ugroženi ili su dane dijagnoze koje nisu trivijalne, koje su psihološki vrlo teške. To se ovdje događalo. U toj se situaciji procijenilo da treba izaći u susret željama zaposlenika', objasnio je Bjeliš.

'Bolje je popraviti psihološko stanje nego se striktno držati nekih postavki. Ja kao konkretna osoba imam svoj stav o tome i nisam previše uvjeren da je to pouzdana metoda. Ja češće koristim horoskope, međutim ne znam kako izaći s njima na kraj jer se verzije dva velika medijska izdavačka koncerna često razlikuju, pa ne znam kako se ponašati', našalio se rektor.