OGLASIO SE I APPLE

Ne sušite mobitele rižom! Evo što trebate učiniti i koristiti umjesto toga

22.02.2024 u 06:04

Bionic
Reading

Iako elektroničke uređaje u pravilu treba držati podalje od vode, nezgode se događaju. Donosimo pregled savjeta kako postupiti ako dođe do toga

Prije ili kasnije vaš bi pametni telefon mogao završiti u umivaoniku, WC-u, kadi, bazenu ili na neki drugi način u vodi.

Nemali broj ljudi uvjeren je da će tako nastradali uređaj moći vratiti u funkcionalno stanje ako ga stave u zdjelicu riže. Stručnjaci tvrde da to neće biti od velike pomoći, a na njihovoj strani je i Apple.

'Jabučari', naime, na svojoj stranici za podršku kažu da to nije dobra ideja jer bi se u iPhoneu tako mogle naći brojne sitne čestice koje bi ga mogle oštetiti.

Nova značajka za Appleov pametni telefon obavijestit će vas ako je uređaj mokar i da trebate pričekati prije no što ga ponovno stavite na punjenje.

Nježno i strpljivo

Što onda trebate učiniti ako se iPhone smoči? Evo Appleovih prijedloga.

Ako dobijete upozorenje o otkrivanju tekućine, isključite Lightning ili USB-C kabel iz iPhonea te iz adaptera za napajanje ili dodatne opreme.

Nemojte ponovno uključivati kabel dok se iPhone i kabel potpuno ne osuše. Kako biste lakše uklonili višak tekućine i osušili mobitel, nježno ga lupnite o svoju ruku s konektorom okrenutim dolje. Potom ga ostavite na suhom mjestu s malo protoka zraka. Nakon najmanje 30 minuta pokušajte ga napuniti.

Ako ponovno vidite upozorenje, opet ostavite iPhone na suhom mjestu s malo protoka zraka. Budite strpljivi - može proći i cijeli dan prije no što se potpuno osuši. Za to vrijeme možete ga pokušati ponovno napuniti.

Ni Samsung ne savjetuje korištenje trika s rižom.

Neki od njegovih pametnih telefona iz serije Galaxy su vodootporni, pa s njima ne bi trebalo biti problema. Što se drugih modela tiče, evo što treba napraviti.

Isključite uređaj i izvadite bateriju, ako je moguće. Obrišite svu vlagu s vanjskog dijela, utičnice za slušalice i priključka za punjenje. Koristite vatu ili pamučne štapiće za čišćenje ušiju.

Ako je upao u morsku vodu, kloriranu vodu ili piće, moguće je da ćete trebati prvo ga očistiti u čistoj slatkoj vodi. (Pogledajte kako na njihovoj službenoj stranici).

Zatim stavite uređaj na sušenje u dobro prozračen prostor ili u hlad s hladnijim zrakom (npr. ventilatora). Ne pokušavajte koristiti sušilo za kosu ili vrući zrak. Nakon što ga osušite, odnesite ga na servis.

Što koristiti umjesto riže?

Evo još nekoliko savjeta:

Nakon što izvadite uređaj iz tekućine, isključite ga. Uklonite zaštitnu masku (ako ste je stavili), izvadite bateriju te kartice SIM i microSD (ako je uređaj ima). Posušite ga krpom ili papirnatim ručnikom.

Ako je uređaj bio potopljen, možete pokušati nježno usisati područje oko njegovih nabora i otvora. Ne stavljajte ga na vruće mjesto, primjerice na sunce. Držite ga na hladnom i suhom mjestu.

Umjesto riže, možete isprobati paketiće silikonskog gela koji dolaze pakirani s novim proizvodima. Stavite ih s uređajem u zapečaćenu plastičnu vrećicu na 24 do 48 sati.

Nakon što se uređaj osuši, pokušajte ga uključiti. Ako se ne uključi odmah, napunite ga do kraja i pokušajte ponovno. Ako se i dalje ne uključuje, potražite pomoć servisera, piše USA Today.