GOOGLE DEMANTIRAO GLASINE

Ne postoji razlog za paniku: Gmail ne ide nikamo

27.02.2024 u 11:04

Bionic
Reading

Informacije o potencijalnom gašenju internetske usluge bile su lažne vijesti koje je Twitterom širio pobočnik Elona Muska

Ako ste pročitali 'vijest' da Google gasi Gmail, nemojte paničariti: to nije istina. Riječ je o prevari koja je postala viralna na društvenim mrežama, prisiljavajući Google da negira tvrdnju.

Zašto ljudi misle da se Gmail gasi?

22. veljače 2024. snimka zaslona e-pošte počela se širiti internetom. U e-poruci se tvrdi da Google ukida Gmail 1. kolovoza 2024. Jedan od onih koji su podijelili snimku zaslona bio je Chris Bakke, koji je tvrdio da je SVP proizvoda u Googleu. Uz najavu e-pošte službenog izgleda, ispričao je priču o tome kako se Gmail zauvijek ukida zbog pogrešne komunikacije.

Ništa od ovoga očito nije istina. Google je ukinuo osnovnu HTML verziju Gmaila, što znači da će svi ubuduće biti prisiljeni koristiti standardnu ​​verziju. Ali to je to. Sam Gmail je siguran i ne ide nikamo.

Kako znamo da se Gmail ne gasi?

Google je brzo djelovao kako bi demantirao glasine da gasi Gmail. Njegovo poricanje došlo je u obliku savršeno formuliranog posta na X-u, istoj platformi koju su Bakke i mnogi drugi koristili za širenje prijevare.

Čak i prije nego što je Google izdao svoje službeno poricanje glasina, korisnici X-a su tražili dodavanje konteksta pomoću značajke Community Notes (bivši Birdwatch). Što je koristan alat s obzirom na količinu dezinformacija koje se pojavljuju na platformi prije nego što se rašire na druga mjesta.

Iako Bakke nije bio sam u dijeljenju ove lažne snimke zaslona e-pošte, njegov doseg od 205 tisuća pratitelja sigurno je pomogao njenom širenju. Konteksta radi, Bakke radi za X i poznat je po šalama na društvenim mrežama. U međuvremenu, njegov šef Elon Musk, koji sada posjeduje X (bivši Twitter) je, kako prenosi Forbes, javno kritizirao Googleov Gemini AI.

Poznato je da Google godinama uništava proizvode i usluge iznenada i bez upozorenja. Međutim, Gmail je, prema Statisti, najpopularniji servis za elektroničku poštu na svijetu, s 1,5 milijardi aktivnih korisnika u 2018., piše Makeuseof.