SAMO BEZ PANIKE

Ne možete se logirati u Facebook? Evo što vam je činiti

08.07.2019 u 11:36

Bionic
Reading

Zaboravili ste korisničko ime i lozinku? Netko je hakirao vaš korisnički profil na Facebooku? Ne možete se više logirati? Donosimo pregled savjeta što poduzeti

Facebook nudi nekoliko automatiziranih načina kako možete ponovno preuzeti kontrolu nad vašim korisničkim računom na najvećoj društvenoj mreži svijeta. Opisat ćemo što trebate napraviti, korak po korak.

Imajte na umu kako postupak neće biti jednostavan, naročito ako niste postavili pričuvne opcije za povrat korisničkog računa. Ostavite si vremena, naoružajte se strpljenjem.

Jeste li još uvijek negdje logirani u Facebook?

Prvo što trebate provjeriti je da li ste još negdje drugdje logirani u Facebook, primjerice u drugom web pregledniku ili drugom uređaju. Ako je tomu tako, možda ćete moći dobiti svoju lozinku za Facebook bez slanja koda za potvrdu resetiranja, iako ćete morati napraviti novu lozinku. Nešto kasnije ćemo objasniti kako to možete učiniti.

Ukoliko imate pristup, razmislite o postavljanju dvostupanjske provjere na Facebook kako biste otežali posao eventualnim hakerima.

dobro dođu

Pet trikova za Facebook koje biste trebali znati

Pogledaj galeriju

Jeste li isprobali početne opcije za povrat korisničkog računa na Facebooku?

Niste nigdje drugdje logirani u Facebook? Idući korak je pokretanje postupka povrata. Ako je moguće, za to koristite računalo ili mrežu na kojoj ste već bili logirani u svoj korisnički račun.

Otvorite stranicu za povrat na Facebooku, unesite adresu e-pošte ili broj telefona kojeg ste prethodno dodali vašem korisničkom računu. Možete upotrijebiti i korisničko ime na Facebooku.

Pojavit će se sažetak vašeg korisničkog profila. Pažljivo provjerite je li doista riječ o vašem korisničkom računu i imate li i dalje pristup navedenim adresama e-pošte. Ako sve izgleda u redu, kliknite Continue.

Facebook će vam poslati sigurnosni kod. Otvorite e-poštu, preuzmite ga i unesite kako biste vratili svoj korisnički račun. I potom postavite snažnu novu lozinku.

Niste dobili sigurnosni kod? Kliknite na Didn’t get a code?, što će vas vratiti na prethodni korak. Pokušajte ponoviti postupak. Ako ne ide, vjerojatno nemate pristup odgovarajućoj e-pošti ili broju telefona.

Što ako sumnjate kako je netko hakirao vaš korisnički račun na Facebooku? Ako ste uspjeli ponovno se ulogirati, odmah promijenite lozinku i osvježite podatke za kontakt. To su ključni koraci ako želite osigurati svoj korisnički račun na Facebooku.

Uklonite sve adrese e-pošte i brojeve telefona koji nisu vaši ili kojima više ne možete pristupiti. Svakako preporučamo uključivanje dvostupanjske provjere.

Jesu li se promijenili vaši podaci za kontakt?

Često nije moguće vratiti pristup korisničkom računu na dosad opisane načine. U Facebooku bi vam mogli dozvoliti navođenje nove adrese e-pošte ili broja telefona putem kojih će vas kontaktirati.

Kako biste pokrenuli postupak kliknite na poveznicu No longer have access to these? pri dnu lijevo na stranici za resetiranje lozinke. Iz Facebooka će tražiti unos nove adrese e-pošte ili broja telefona. Unesite ih i kliknite Continue.

Ako ste postavili Trusted Contacts, možete od rodbine i prijatelja koje ste tamo naveli zatražiti pomoć pri idućem koraku. Trebat ćete se sjetiti bar jednog od njih kako bi vam Facebook prikazao svih pet. Za povrat korisničkog računa trebat ćete tri koda.

Prva pomoć

Kako prestati pratiti druge na Facebooku, Twitteru i Instagramu, a da oni ne znaju za to?

Pogledaj galeriju

Ako niste postavili Trusted Contacts, moguće je da će vam iz Facebooka ponuditi mogućnost odgovaranja na jedno od sigurnosnih pitanja i resetiranja lozinke. U tom ćete slučaju morati čekati 24 sata priije no što ćete ponovno moći pristupiti svom korisničkom računu ili dok vam se ne jave kako bi provjerili vaš identitet.

Je li vaš korisnički račun bio hakiran i šalje spam?

Nađete li se u ovoj situaciji prijavite vaš korisnički račun Facebooku kao hakiran. Bit će pokrenut postupak sličan kao prethodno opisan, s time da ćete moći koristiti sadašnju ili staru lozinku za tu društvenu mrežu.

Zatražite pomoć izravno od Facebooka

Ništa od dosad navedenog nije pomoglo? Facebookova korisnička podrška vaša je zadnja nada. Pokušajte poslati poruku na adresu security@facebookmail.com i objasniti u čemu je problem. Moguće je kako će vam dati priliku za dokazivanje vašeg identiteta pomoću osobne iskaznice, putovnice ili vozačke dozvole. Na odgovor bi mogli čekati i do nekoliko tjedana. Ako niste koristili pravo ime, izgledi kako ćete uspjeti nešto postići na ovaj način vrlo su mali.

Što ako ništa ne upali?

Pa, preostaje vam samo jedno: napravite novi korisnički profil.