APLIKACIJE i sigurnost

Koristite WhatsApp? Ove stvari definitivno trebate znati

02.07.2019 u 06:29

Bionic
Reading

WhatsApp, popularna aplikacija za digitalno dopisivanje skuplja vaše podatke te ih koristi za širok raspon funkcija, no na vama je da se informirate što točno prikuplja te kako vi na to možete utjecati

WhatsApp svaki dan koristi preko milijardu korisnika, što ga čini jednom od najpopularnijih višeplatformskih aplikacija. Unatoč impresivnim brojkama, korisnici i dalje brinu za svoju online privatnost - dijelom zato jer je WhatsApp pod kontrolom Facebooka, aplikacije poznate po brojnim sigurnosnim nedaćama.

Koje, prema tome, informacije skuplja WhatsApp? Prati li vas i kako možete osigurati svoje podatke u ovoj popularnoj aplikaciji za čavrljanje?

Što WhatsApp zapravo sakuplja?

Super kratki odgovor? Sve informacije koje ste im dali na početku: vaše ime, telefonski broj, eventualno email adresu i vaš adresar - sve navedeno potrebno je da usluga proradi. Facebook također sakuplja informacije o vašem vremenu korištenja, uključujući bilješke o vremenu kada ga koristite i koliko ga točno koristite.

WhatsApp je kompanija koja zarađuje novac, pa im stoga dobro dođe da više znaju o korisničkoj bazi, što te ljude zanima i koje bi se stvari u aplikaciji mogle poboljšati. Kako bi to postigli, aplikacija usisava tonu informacija o vašem uređaju uključujući model, operativni sustav, verziju aplikacije, mrežnog operatera, IP adresu i konačno - snagu signala. Ako koristite stolnu verziju aplikacije, Facebooku ćete slati podatke pomoću kolačića.

Sve ovo služi za brže učitavnje aplikacije te se briše čim ugasite preglednik.

S kime WhatsApp dijeli vaše podatke?

WhatsApp dijeli dio vaših informacija te to opravdava unaprijeđenjem svoje usluge. Namjene uključuju marketing, sigurnost i mogućnost modifikacije softvera. WhatsApp je, podsjetimo, slobodan od bannera, no i dalje ga se koristi za poslovne svrhe - podaci koje najčešće koriste su vaše kontakt informacije pomoću kojih vam kompanije mogu vam slati račune, informacije o lokaciji dostave i naravno - promidžbu.

Također ste vjerojatno opazili da WhatsApp ovih dana sakuplja puno više informacija o vama, pogotovo nakon što ga je kupio Facebook. Premda ima drukčiji logotip i vizualni stil, WhatsApp je i dalje dio Zuckerbergovog imperija. Podaci koje uređaj šalje nisu javno dostupni, već se pomoću njih formira vaš skriveni Facebook profil - jedan od najčešće kritiziranih nedostataka popularne aplikacije za čavrljanje.

To što Facebook i WhatsApp sakupljaju vaše podatke na Androdiu, ne znači da to ne rade i drugi - Google bilježi vrijeme korištenja aplikacije putem Weba i aktivnosti aplikacije, što znači da je WhatsApp samo jedan od programa koji gomila vaše privatne podatke. Na sreću, taj dio priče moguće je riješiti jednostavnim odlakom u izbornik i gašenjem značajke App Activity.

CHAT guru

Ovo morate isprobati: Ultimativni vodič kroz trikove za WhatsApp

Pogledaj galeriju

Sprema li WhatsApp vaše poruke?

Ne i to je njegova najveća prednost. Poruke se šalju među korisnicima preko WhatsApplovih servera. Nakon što je poruka dostravljena, ona se automatski briše sa WhatsAppa. Pod porukom podrazumijevamo: razgovore, fotografije, glasovne poruke, podatke, lokaciju i informaciju koju dijelite s kontaktima.

Enkripcija osigurava da samo vi i vaš kontakt vidite sadržaje poruka. Jedini slučaj kada poruke ostanu na WhatsAppovim serverima je ako nisu dostavljene - nakon 30 dana, one će biti izbrisane.

Prati li WhatsApp vašu lokaciju?

WhatsApp ponekad može pratiti vašu lokaciju, no na vama je želite li ju podijeliti. Ako ste aplikaciji dali pristup lokaciji u postavkama vašeg uređaja, pritiskom na ikonicu plus unutar razgovora i podijelite svoju lokaciju. Zapamtite - dijeljenje lokacje s kontaktom unutar razgovora ne podrazumijeva dijeljenje sa WhatsAppom - nitko ga osim vas i vaših sugovornika ne može pročitati.

WhatsApp vašu lokaciju može pratiti putem vaše IP adrese, GPS-a, Bluetoothja i Wi-Fija. Ako vas brinu informacije koje dijelite, morat ćete to isključiti u postavkama vašeg telefona.

Što znače 'Moji Kontakti'?

Neke informacije o vama vidljive su i onima koje nemate među kontaktima. Na ovaj način mogu provjeriti pokušavaju li postati zahtjev za prijateljstvo potpuno krivoj osobi. Naravno, ovo je moguće ograničiti na samo kontakte u vašem imeniku prebacivanjem na 'My Contacts' ili možete svima zatvoriti vrata izborom stavke 'Nobody'.

Kako mijenjati postavke privatnosti u WatsAppu?

Otiđite u Settings > Account > Privacy i tamo ćete vidjeti hrpu dostupnih opcija. Primjerice, možete promijeniti tko vidi vašu profilnu fotografiju, poruku 'About' i status. Vodite računa da ako ugasite 'Zadnji put viđen' vaši prijatelji neće vidjeti kada ste zadnji put koristili WhatsApp, no isto tako vi nećete moći vidjeti kada su oni zadnji put koristili WhatsApp.