ISTRAŽIVANJE

Ne možete nanjušiti kad riba smrdi? Za to su možda krivi - geni

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 09.10.2020 15:41
  • Objavljeno 09.10.2020 u 15:41
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Jorge Sanz/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Otkrivena je mutacija gena koja enkodira specifičan receptor mirisa u nosnoj šupljini, a koja utječe na to kako doživljavamo sastojak prisutan u pokvarenoj i fermentiranoj ribi

Opor miris ribe mnoge će ljude nagnati na začepljivanje nosa. Ali, ima i onih kojima čak i pokvarena riba ne smrdi.

U potrazi za odgovorom na pitanje zašto je tomu tako Rosa Gisladottir i Kari Stefansson iz tvrtke deCODE Genetics su, skupa s kolegama, pročešljali podatke o DNK-u više od 11 tisuća ljudi s Islanda.

Također su od ispitanika koji su sudjelovali u eksperimentu zatražili njuškanje niza mirisa, među kojima su bili sladić, cimet i riba. Nakon njuškanja trebali su imenovati miris te odrediti razinu njegovog intenziteta i ugode.

Otkrili su mutaciju gena koja enkodira specifičan receptor mirisa u nosnoj šupljini, a koja utječe na to kako doživljavamo sastojak prisutan u pokvarenoj i fermentiranoj ribi, piše Nature.

U usporedbi s većinom populacije, ljudi s tom mutacijom smrad ribe doživljavaju kao manje intenzivan i neugodan te ga češće pripisuju nečemu što nema veze s plodovima mora (poput, primjerice, krumpira, karamela ili ruže). Neki među njima uopće nisu mogli detektirati vonj ribe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!