ASTRONOMIJA

Znanstvenici u čudu: Crna rupa koju smo otkrili ima neobičnu sjenu

24.09.2020 u 12:58

Bionic
Reading

Jedina crna rupa koju smo do danas uspjeli pažljivije promotriti ima neobičnu sjenu koja se, prema znanstvenicima, doslovno ljulja

Znanstvenici su prije godinu dana zahvaljujući kolaboraciji nekoliko obzervatorija uspjeli snimiti prvu sliku crne rupe i to u dalekom sustavu udaljenom oko 53 milijuna svjetlosnih godina. Masivna crna rupa pod imenom M87 je 6.5 milijuna puta masivnija od našeg Sunca te se nalazi u sredini sustava Messier 87. Na slici koja je obišla svijet mogli smo vidjeti vatrenu krunu ultra-vrućeg plina i otpada koji kruže oko horizonta događanja, crnog središta koji guta sve, uključujući i svjetlost.

Zahvaljujuči najnovijim tehnologijama i produljenom promatranju EHT tim, autori izvorne snimke, došli su do dva fascinantna otkrića. Za početak, promjer sjene horizonta događanja nije fiksan, već se s vremenom mijenja, što se podudara sa Einsteinovom teorijom relativnosti. Kao drugo, drugo otriće svjetla kruna koja okružuje ovu sjenu nije stabilna, već se njiše. Uzrok ovome je velika količina tvari u blizini rupe koja ideji o ovoj promjeni zapravo daje smisao.

Pored samog otkrića prirode crne rupe, MIT Technology Review naglašava da je ovo monumentalni korak prema naprijed - prije svega zato jer po prvi put u povijesti čovječanstva možemo promatrati crnu rupu i pratiti promjene na njoj. Crne rupe su, podsjećamo, najdestruktivniji oblik sila prirode na koji smo ikad naišli.

'Želimo razumijeti fiziku u ekstremnim uvjetima koji postoje u neposrednoj blizini crnih rupa te saznati na koji način one vrše interakciju sa svojom okolinom' rekao je Maciek Wielgus, astronom iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian i glavni autor studije. 'Proučavanje dinamike i oblika crne rupe čija kruna podsjeća na polumjesec jedan je od načina kako istražiti ovo fascinantno okružje'.

EHT trenutno analizira snimke iz 2018. te planira pokrenuti novo promatranje iduće godine, za što će koristiti deset teleskopa. Ova promatranja koja će uključiti duboko proučavanje krune, dati će nam novi uvid u rotaciju crne rupe, snagu njezina magnetskog polja i mikrofiziku plazme okolne tvari. Znanstvenici se nadaju da će ovi uvidi biti dio većeg rada koji će riješiti zagonetku iza nekih od najekstremnijih fenomena vezanih uz supermasivne crne rupe poput razloga zašto one iz centra izbacuju ioniziranu tvar.