NIZ (NOVIH) NAMJENA

Ne bacajte staro računalo! Evo kako ga sve možete iskoristiti

14.08.2017 u 11:53

Bionic
Reading

Osobna računala žive dulje no ikad. Potreba za njihovom nadogradnjom ili kupovinom potpuno novog računala manja je no ikad, čemu svjedoče i prodajni rezultati. Ipak, kad-tad stigne vrijeme za nešto novo, što ne znači da staru kantu treba odnijeti na odlagalište elektroničkog otpada...

Zapravo, velika je vjerojatnost da računalo koje se mijenja i dalje radi besprijekorno - iako možda ima starije komponente u sebi. Elektronika zna trajati mnogo više no za što je predviđena, a dok na tržištu sasvim sigurno postoji nešto brže i bolje, uvijek je tu barem tračak osjećaja krivnje. 

No, ako stari PiCek uistinu radi - moguće ga je iskoristiti na više različitih načina, koji će mu smisao postojanja osigurati još barem neko vrijeme. 

1) Pretvorite ga u NAS ili kućni poslužitelj

Tko god ima uspostavljenu kućnu mrežu s više korisnika (dva ili više članova obitelji), staro računalo moguće je iskoristiti kao NAS ili pravi server. Stvari oko ovoga moraju biti dobro posložene i nije riječ tek o ubacivanju starog računala na mrežu i njegovom pokretanju, no trud se itekako isplati. 

Kako bi se osigurala što niža potrošnja, valja integrirane ventilatore postaviti u tihi režim rada, sniziti radni takt procesora ako je bio povišen te postaviti operativni sustav da se ne resetira i ne gasi u nepredviđeno vrijeme, a da se istovremeno oslanja na tzv. low-power postavke.

Računalo koje je tako postavljeno uglavnom valja ostaviti da radi svoj posao, što znači da na njega nakon postavljanja ne treba ostavljati vezane ni tipkovnicu, miša, ali ni zaslon. Nakon inicijalnog postavljanja stvari, staro računalo može tiho raditi u nekom kutku tek spojeno na mrežu i izvor napajanja. 

Sa softverske strane priče, posebno valja razmisliti o posebnom izdanju OS-a koje će upravljati mrežnim stvarima bolje od klasičnog izdanja Windowsa, npr. Windows Home Server. Međutim, dok ta opcija košta, valja razmisliti i o alternativi poput FreeNAS.

FreeNAS je softver otvorenog koda namijenjen pretvaranju osobnih računala u NAS uređaj. Temelj mu čini FreeBSD, varijanta UNIX-a. Na taj način je pored mrežnih mogućnosti povećana i sigurnost.

2) Donirajte ga lokalnoj školi

Posebno u Hrvatskoj, brojne učionice sretne su i ako imaju prastara računala u više primjeraka, a kamoli nešto što je ranije služilo za kućno igranje, npr. 

Nemojte da vam bude lijeno posjetiti ili kontaktirati kakvu lokalnu školu i pitati ih bi li im hardver starog računala bio od koristi. U najmanju ruku, mlade se može naučiti čemu služi koja komponenta te kako rastavljati i sastavljati kućno računalo. 

Ono na što valja računati u ovom slučaju jest maknuti sav nepotreban softver s računala i po mogućnosti instalirati varijante otvorenog koda, kako obrazovna (ili neka druga) institucija ne bi imala problema s licencama. 

Malo koja organizacija će odbiti ovakvo što, a vi možete biti sretni što će stari PiCek i dalje poslužiti svrsi.

3) Eksperimentirajte!

Poželjeli ste isprobati hackintosh? Instalirati Linux? Bojali ste se rizika ili petljancije po particijama? Pa, uz prenamjenu starog računala na kojem možete vrtjeti kojejkakve eksperimente sve je moguće - i praktički bez ikakvih rizika. Posebno zgodna stvar u ovoj priči je to da će Linux bez većih problema podržavati stare konfiguracije.

Bacite oko na Ubuntu, kojeg mnogi iz Linux svijeta dižu u nebesa. Instalacija može biti jednostavnija od Windowsa, a tu je i pregršt softvera otvorenog koda koji samo čeka kada će ga netko isprobati.

Hackintosh, s druge strane, bi mogli cijeniti ljubitelji Applea. U suštini je riječ o omogućavanju pokretanja platforme MacOS na starom osobnom računalu. To traži mnogo truda, no opet - posrijedi je računalo za 'igranje' s ovakvim stvarima ako to poželite. 

Tko zna, možda eksperimentiranjem otkrijete i da na novom računalu vrijedi probati testirane stvari. 

Što napraviti sa starim računalom? Autor: DoctorNoob

4) Dajte računalo mlađem članu šire obitelji

Dobar dio nas ovo već radi. Stara računala fenomenalan su poligon za učenje koječega, a dok ne mogu vrtjeti najnovije i najmodernije igraće naslove uz vrhunske detalje prikaza - to uistinu i nije posebno bitno za najmlađe, zar ne?

Ono što u ovom slučaju valja imati na umu jest da ćete s poklonjenim računalom na taj način postati i glavno odredište za tehničku podršku - pa na to jednostavno treba biti spreman. 

5) Za one kojima račun za struju nije bitan

Tko to želi, staro računalo može u potpunosti posvetiti brojnim projektima koji koriste snagu umreženih računala za brojne procese. Folding@Home primjerice koristi računalne resurse diljem svijeta kako bi proučavao proteinsko savijanje, jedan od ključnih elemenata za razumijevanje brojnih bolesti. 

Na sličan način radi i SETI@Home, znanstveni pokus i projekt potrage za izvanzemaljskim signalima. 

6) Iskoristite PiCeka za old-school igranje

Povratak brojnih retro naslova u moderniziranom izdanju u punom je jeku, no za one koji znaju i mogu uživati u prastarim igraćim naslovima, stari PiCek mogao bi biti idealno rješenje. Zašto ga ne bi pretvorili u posebnu 'konzolu' namijenjenu samo starim igrama?

Štoviše, možete ići skroz retro pa instalirati i stare Windowse 98 pa pokretati DOS naslove. A ako se pitate gdje ih jeftino nabaviti? Odredište je jedno - Good Old Games. Probajte svakako i MAME, ako želite zaigrati naslove dostupne na starim konzolama.

S tim rečenim, nemojte ovako postavljen stroj spajati na internet radi brojnih sigurnosnih rizika. Ostavite ga nepovezanog. 

7) Tihi stroj za dnevnu sobu?

Tko ima prostora i volje, a ne traži reprodukciju 4K video materijala, staro računalo moglo bi biti od koristi i kao računalo koje će tiho raditi svoj posao u kabinetu, spojeno na TV kao monitor.

Ovo je posebno zgodno ako se želi iskoristiti računalo za igranje starih naslova, međutim valja ozbiljno razmisliti o zamjeni kućišta za nešto kompaktnije/tiše ili izvedbu u prostoru kojom neće skupljati prašinu i zauzimati previše prostora. Ako se ima vremena, moguće je računalo složiti i na daskama/plastici da bude vrlo kompaktnih dimenzija - samo vodite računa da ima dovoljno ventilacije za hlađenje ako će biti smješteno u zatvorenom prostoru. 

8) U krajnjoj liniji - prodajte ga na eBayu

Na eBayu i sličnim servisima (posebno na lokalnoj razini), uvijek netko traži računalo - praktički neovisno o njegovoj starosti. Možda ga traže jer nemaju novca za novo, možda traže računalo za eksperimentiranje iz gornje točke, ili nešto treće. U konačnici nije posebno bitno - jer je moguće pružiti dalji život starom PiCeku, a pritom i zaraditi nešto sitno.