balans između dva umjetnička poziva

Naša poznata glumica i modna dizajnerica otkriva tajnu svog uspjeha

10.09.2021 u 15:53

Bionic
Reading

Katarina Baban već pet godina balansira između dva umjetnička poziva - glumačkog i dizajnerskog. U startu se vidi kako se radi se o drugačijim poslovima, no jedna stvar im je zajednička - nikada nije monotono i uvijek je kreativno. Svaki dan je drukčiji od prethodnog tako da je ključ uspjeha u odličnoj organizaciji što je Katarini izuzetno bitno jer je perfekcionista u svom poslu i teži da su svi zadaci odrađeni savršeno.

U razgovoru s Katarinom, saznali smo na koji način planira svoje obaveze i kako joj tehnologija pomaže u svakodnevnim zadacima, ali i kada se odmara od njih.

Jedna ste od najprisutnijih glumica na hrvatskoj televiziji. Kako izgleda jedan vaš dan ispunjen obavezama?

Dan je pun različitih obaveza i ludih avantura. Puno sam u autu, sve stvari koje mi trebaju su u autu. Često se zezam da sve što tražim može jedino tamo biti. Svaki dan jurim od snimanja do showrooma, od showrooma do kazališta, a između toga na sto drugih strana. Nerijetko čujem pitanje “Kad ti to sve stigneš?”. S puno jake volje, zasukanih rukava i jasnom vizijom možeš sve!“

Kako volite započeti dan? Koji vam je omiljeni dio dana i kako planirate sve svoje obaveze?

„Najdraži dio dana mi je jutro. Uz kavicu i ugodnu glazbicu volim posvetiti vrijeme sebi, a potom se baciti na organizaciju dana. Moram priznati da jako uživam u tome - pronaći unutar zadanih obveza i malo mjesta za odmor u danu ponekad zna biti kvantna fizika. Ne volim gubljenje vremena, ponekad i po desetak puta provjerim plan kako bih bila sigurna da sve stižem na vrijeme bez nepotrebnih “rupa u rasporedu”!“

Koji poziv vam je „draži“ – gluma ili modni dizajn?

Ne bih se mogla odlučiti za jedno od tog dvoje. Gluma mi je oduvijek bila prva ljubav i vjerujem da će tako ostati. No, s vremenom se dizajn jako približio tom osjećaju. U početku sam na dizajn gledala kao na “svoj drugi posao”, no u proteklih godinu dana se toliko toga promijenilo da ga više nikako ne mogu stavljati na drugo mjesto. Trudim se što bolje i uspješnije balansirati s obje karijere jer mi i jedna i druga donose veliku sreću i ispunjenja.“

Katarina nam je otkrila kako je krenuo njen put. Želja za glumom je postojala od malih nogu, a postala je očitija kroz srednju školu. Oduvijek se na sceni osjećala domaće, kao da pripada tamo. Vjeruje kako ju je upravo taj osjećaj najviše privukao njenom prvom pozivu – glumi. Dan danas kada stane na scenu osjeti ogroman nalet energije i ushićenja. Ljubav prema dizajnu Katarini se rodila prije pet godina kada je odlučila upisati tečaj. Najednom joj je sinula ideja da bi trebala naučiti šivati. Ne sjeća se ni kako ni zašto je došlo do te ideje, no Katarina je poslušala taj nagon i krenula na tečaj šivanja. Već sa prvim sašivenim komadom rodila joj se ideja da bi se trebala početi baviti upravo time. S obzirom da se rijetko dvoumi i vjeruje svojoj intuiciji - bacila se na posao! Upisala je školu za modu i dizajn i vratila se ponovo u školske klupe. Paralelno s glumačkim poslom i obvezama učila je o zanimanju o kojem dotad ništa nije znala. „Upijala sam kao spužva jer sam željela sve naučiti.“, govori nam Katarina puna energije. A samo godinu dana iza toga - otvorila je vrata svog showrooma te je brand Lilith by Katarina Baban rođen.

Nosiva tehnologija u svakodnevnom životu – koliko prijenosni uređaji utječu na dizajniranje i općenito na poslove vezane?

„Bez tehnologije u rukama teško da bih išta stigla i uspjela. Uz toliku količinu obveza nemoguće je bez mobitela, tableta, laptopa… Oduvijek sam voljela zapisati sve na papir jer imam svoj sistem funkcioniranja, ali sve to na papiru isto tako mora pisati i na uređaju. Sada već imam lijepi tim oko sebe pa smo pronašli odlične načine komuniciranja i organizacije putem aplikacija.“

Skiciranje, pisanje mailova, komunikaciju s timom, organizaciju rada i poslovanja Katarina uspješno i brzo obavlja na Huawei MatePad 11 tabletu. Kao najdražu funkcionalnost Katarina posebno ističe Multitasking. Sama ta riječ savršeno je i opisuje. Oduševila ju je ta značajka jer je odlična pomoć u svakodnevnim obvezama.

Oduvijek ju je na tehnologiji izluđivalo kada ima puno otvorenih prozora, a ne može ih sve odjednom gledati i raditi na njima. „To bi mi bilo sve totalno konfuzno“, govori nam Katarina. Ali s funkcijom Multi-windowa Katarina može paralelno raditi u više prozora i s lakoćom. „Kada izlazi nova kampanja treba pregledati tisuće fotki i probrati među njima najbolje te još k tome i zapisati sve opaske i ideje. Napokon to sad radim puno jednostavnije, bez imalo muke. Svoj radni dan ne mogu više zamisliti bez te funkcije.“, oduševljeno kaže.

Huawei MatePad 11, zajedno s Huawei M-Pencil olovkom 2. generacije, nudi revolucionarno iskustvo pisanja i crtanja rukom. Koje je vaše iskustvo?

Uvijek imam olovku u rukama i uvijek nešto piskaram ili šaram po papiru. Ja sam „old school“! Radije volim pisati olovkom nego tipkati po tipkovnici, tako da me M-Pencil olovka osvojila na prvu. Potpuno zaboravim o kakvoj je olovci riječ pa ju, po navici, krenem grickati. Skiciranje je uz nju postalo jednostavnije i brže, ima toliko opcija da se često začudim koliko vjerno skica izgleda na ekranu.“

Kako novi MatePad 11 tablet podržava frekvenciju osvježavanja zaslona od 120 Hz i pruža nevjerojatno fluidan prikaz širokog raspona sadržaja Katarini savršeno dobro dođe jer novu kolekciju mora detaljno pregledati, a fotografija haljina, suknji, kaputa, bude čak na tisuće pa je brzina pregledavanja i učitavanja ključna.

Preferirate li rad od doma ili na daljinu? I zašto – koliko vam pomažu nove tehnologije u tom poslovanju?

„S dva posla se naučiš da posao ponekad moraš odraditi na različitim mjestima, okolnostima - od stana, kafića, ulice pa do auta. Mislim da nema tog mjesta gdje nisam obavljala neki poziv, slala mail, poruke, odradila online sastanak i slično. Da nemam MatePad 11 tablet teško da bih to uspjela. Nema više izgovora da se nešto ne može odraditi ili poslati.“

Svoje slobodno vrijeme Katarina najčešće provodi rolanjem na Jarunu, te na taj način i odradi i dobar trening, a nakon toga rado sjedne uz jezero na kavu čitajući knjigu. „Ništa me ne opušta kao to!“, kaže nam Katarina.

Što vam predstavlja izazov u vašem poslu?

„Uvijek si stavljam novi izazov ispred sebe, pomičem granice, pogotovo u kreativnom smislu. Jednom kad shvatiš da svaki izazov možeš uspješno riješiti mašta se razbukta te na pamet padaju ideje koje jedva čekaš ostvariti. A kad još uz to imaš genijalne tehničke pomagače kao što su MatePad 11 i M-Pencil olovka, život je jednostavniji. Možeš se fokusirati na ono bitno, u mom slučaju ono kreativno bilo u glumi ili dizajnu."

Katarina bi sebe opisala kao kreativnu, snalažljivu i upornu osobu, a svima nama poručuje kako je moguće ostvariti svoje snove. „Svaku ideju i san koji imate možete ostvariti, nemojte dopustiti drugima da vas sputavaju u vašim željama i zasučite rukave. Vjerujte u sebe i nemojte odustati na prvoj prepreci.“, za kraj nam je rekla Katarina.

Huawei je nedavno proveo istraživanje o radnim navikama te koliko su se one promijenile u proteklih godinu i pol dana. Svaki četvrti Hrvat posebno voli birati mjesto i vrijeme rada, baš kao i Katarina Baban. Koje su ostale radne navike Hrvata pročitajte na Huawei forumu.

MatePad 11

Huawei MatePad 11 omogućuje vrhunsku produktivnost, krasi ga elegantan dizajn te klasičan izgled u Matte Grey boji, a dolazi uz brzu Wi-Fi povezivost te niz pametnih funkcionalnosti koje pružaju savršeno iskustvo korištenja. Tablet je sada dostupan i na lokalnom tržištu zajedno s M-Pencil pametnom olovkom te magnetnom tipkovnicom.

Novi dizajn radne površine

Huawei MatePad 11 sadrži novi dizajn radne površine gdje su aplikacije postavljene u savršeno organiziranom korisničkom sučelju. Organizacija najčešće i nedavno korištene aplikacija je izuzetno user friendly jer je smještena na dnu ekrana kako bi ih korisnici pronašli brže. Novi uslužni widgeti također prikazuju informacije u stvarnom vremenu i omogućuju korisnicima intuitivan pristup određenim funkcionalnostima aplikacije bez pokretanja samih aplikacija. Widgeti se mogu postaviti bilo gdje na zaslonu, te korisnici na taj način mogu personalizirali tablet prema svojim interesima.

Potpuno nova funkcionalnost na Huawei MatePad 11 tabletu uključuje korištenje i dijeljenje sadržaja između četiri aplikacije, te podržava prikaz dviju aplikacija na ekranu u isto vrijeme (funkcija split-screen). Inovativni način suradnje između HarmonyOS 2 i Windowsa, omogućuje prijenos sadržaja između povezanih uređaja jednostavnom povlačenjem i ispuštanjem (drag and drop opcija).

Savršen prikaz na zaslonu

Najnoviji Huaweijev tablet ima brzinu osvježavanja od 120 Hz, idealno za dinamičnije vizualno iskustvo prilikom pregledavanja sadržaja, igranja igara te gledanja videozapisa. Na taj način pruža još više grafičkih detalja, a kod pretraživanja internet stranica ili dokumenata, sadržaj se izuzetno brzo prikazuje. Također, ovaj tablet pruža nevjerojatno fluidan prikaz širokog raspona sadržaja. To će osobito doći do izražaja prilikom igranja igrica ili videozapisa, ali i kod samog  pretraživanja sadržaja. MatePad 11 tablet dobio je dvostruki certifikat TÜV Rheinland koji jamče da je vid zaštićen, čak i nakon višesatnog rada na tabletu bez potrebe za promjenom načina prikaza.