ZOVE UPOMOĆ

NASA poziva dobrovoljce da pomognu odraditi misiju na udaljenom asteroidu, provjerite što im treba

23.05.2019 u 15:23

Bionic
Reading

Misija OSIRIS-REx na asteroidu Bennuu treba dodatne parove očiju kako bi odabrali mjesto za prikupljanje uzoraka i pronašli bilo što znanstveno zanimljivo. Objavljena je i adresa na koju se možete javiti

Svemirska letjelica OSIRIS-REx nalazi se na Bennuu od 3. prosinca 2018.. Ona detaljno mapira asteroid, dok tim za misiju traži mjesto za prikupljanje uzoraka koje je bi bilo sigurno, pogodno za prikupljanje uzoraka i dostojno detaljnijeg proučavanja.

Problem je u tome, otkrio je tim istraživača nakon dolaska letjelice na asteroid prije pet mjeseci, da je površina asteroida stjenovita, a svaka stijena predstavlja opasnost za sigurnost svemirske letjelice. Kako bi se ubrzao proces odabira uzorka, tim znanstvenika prebrojava stijene kako bi izradio mapu.

NASA-in katalog gromada

'Potreban nam je sveobuhvatan katalog svih gromada u blizini potencijalnih mjesta za prikupljanje uzoraka pa pozivam javnost da pomogne timu OSIRIS-RExa u ispunjavanju ovog bitnog zadatka', rekao je Dante Lauretta, glavni istraživač OSIRIS-RExa sa Sveučilišta Arizona u Tucsonu.

NASA se za ovu priliku udružila s CosmoQuestom, projektom Planetarnog znanstvenog instituta koji podržava građanske znanstvene inicijative. Volonteri će obavljati iste zadatke kao i NASA-ini znanstvenici - mjerit će Bennuove gromada i mapirati tamošnje stijene i kratere, sve to pomoću jednostavnog web sučelja. Zabilježit će i druge znanstveno zanimljive osobine asteroida za neka buduća istraživanja.

Rad na mapiranju kamenih gromada uključuje visok stupanj preciznosti, ali to nije teško. Aplikacija za mapiranje zahtijeva računalo s većim zaslonom i mišem ili trackpadom sposobnim za precizne oznake. Kako bi pomogao volonterima, CosmoQuest dragovoljcima nudi interaktivni vodič, kao i dodatnu pomoć korisnicima kroz zajednicu Discord i razgovor uživo na Twitchu.

'Zadovoljni smo i uzbuđeni što su nam dostupne slike koje šalje OSIRIS-REx', rekao je Rich Burns, voditelj projekta OSIRIS-REx. 'Bennu nas je iznenadio obiljem stijena. Zamolili smo sve znanstvenike da nam pomognu u ocjenjivanju ovog nepristupačnog terena kako bismo osigurali našu letjelicu za vrijeme prikupljanja uzoraka.'

Početak priprema za posjet Marsu

Povrat uzorka nije nov za NASA-u; ove godine agencija slavi 50. godišnjicu misija Apollo na Mjesec, kojima je na Zemlju dopremljeno 382 kilograma stijena i lunarnog tla. Ti su uzorci pomogli znanstvenicima da otkriju vodu na Mjesecu. Ova otkrića inspirirala su agenciju da pokrene program Artemis za povratak ljudi na Mjesec do 2024. i početak priprema za ljudska istraživanja na Marsu.

OSIRIS-Rex Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Misija OSIRIS-REx nastavit će naslijeđe Apolla tako što će znanstvenicima ponuditi dragocjene uzorke asteroida', rekla je Lori Glaze, direktorica Odjela za planetarnu znanost u sjedištu NASA-e u Washingtonu. 'Ovi uzorci pomoći će znanstvenicima u otkrivanju tajni formiranja planeta i podrijetla našeg planeta.'

Kampanja za kartiranje u Bennuu traje do 10. srpnja, kada misija započne proces odabira uzorka. Kada se odaberu primarne i sekundarne lokacije, svemirska letjelica mapirat će ta dva mjesta. Manevar za uzorkovanje Touch-and-Go (TAG) misije zakazan je za srpanj 2020., a letjelica će se vratiti na Zemlju sa svojim teretom u rujnu 2023. 

Želite li i vi  volontirati kao maper Bennua, posjetite Bennu.cosmoquest.org.