TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Znanstvenici sa Stanforda vodu su uspjeli zakuhati - zvukom

21.05.2019 u 12:02

Bionic
Reading

Novootkriveni podvodni zvuk toliko je glasan da tekuću vodu momentalno pretvara u vodenu paru

Znanstvenici sa Stanforda stvorili su podvodni zvuk koji je tolko bučan da trenutačno može vaporizirati vodu te je također trenutno nosi titulu najbučnijeg zvuka proizvedenog u vodi.

Znanstvenici su iskoristili SLAC-ov moćni rendgenski laser kako bi male mlazove vode pogodili kratkim pulsevima energije visoke frekvencije. Ono što ih je iznenadilo je da su zrake uspjele pogotkom doslovno momentalno vaporizirati vodene molekule i poslati zvučni val koji je toliko jak da je fizički vidljiv na lijevoj i desnoj strani mlaza, prenosi Cnet.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Claudiu Stan/Rutgers University Newark

Ono što je najzanimljivije oko ovog zvučnog vala je da je dovoljno jak da izbije mlaz vode, no u istom trenu dovoljno slab da u cijelosti razbije molekule kao što se to obično desi pri kontaktu s rendgenskim zrakama. Znanstvenici tvrde da je pritisak uzrokovan zvučnim valovima za nijansu ispod razine raspada molekule, te ju zbog toga doslovno prokuha u djeliću sekunde.

Više informacija o radu pročitajte u novom broju Physical Review Fluidsa.

Koliko glasno? Jako glasno

Drugim riječima, ovo potvrđuje da je moguće proizvesti tako jak zvuk da od njega prokuha voda. U slučaju da vas zanima koliko je to zapravo glasno, riječ je o ekvivalentu 270 decibela, što je glasnije od zvuka koji raketa proizvodi pri lansiranju, odnosno kao da svu električnu energiju grada usmjerite u jednu točku.

Da se nekom nesrećom nađete na mjestu detonacije, od siline udara vam ne bi nastradali (čitaj: eksplodirali) samo bubnjići, već pluća i srce.

SMARTFONI

Ovladajte podsjetnicima na Androidu uz ove jednostavne trikove

Pogledaj galeriju