OTKRIO SE SAM

Napokon znamo tko je autor bitkoina!

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 02.05.2016 13:37
  • Objavljeno 02.05.2016 u 10:38
bitkoin bitcoin

bitkoin bitcoin

Izvor: Reuters / Autor: David Gray

Dugo pomno čuvana tajna napokon je isplivala na svjetlo dana. Poznato je tko je misteriozni Satoshi Nakamoto, čovjek koji je stvorio globalno poznatu digitalnu kriptovalutu

Nakon godina nagađanja i istraživanja više nije tajna koje osmislio bitkoin. Australski poduzetnik Craig Wright objavio je kako se upravo on krije iza pseudonima Satoshi Nakamoto.

Kako znamo da je to doista on? BBC-ju, Economistu i GQ-ju je ponudio tehnički dokaz (kriptografski ključ kojim se koristio Nakamoto tijekom prve transakcije bitkoinima 2009. godine), a njegove tvrdnje su potvrdili i članovi njegovog tima, kao i pripadnici bitkoin zajednice. Treba napomenuti kako su u Economistu prilično skeptični u vezi predočenih dokaza te kako ih niz korisnika Reddita smatra neuvjerljivim, pitajući se zašto demonstracija nije obavljena javno.

Wright je prošle godine postao posljednji u nizu ljudi za koje se govorilo da su kreatori bitkoina, valute za koju su se zainteresirale banke, špekulanti, kriminalci i zakonodavci. Moglo bi se pokazati kako su Wired i Gizmodo bili na pravom tragu kad su ga u prosincu proglasili kandidatom.


Wright nije planirao otkriti svoj tajni identitet, niti mu je drago što je došlo do toga. No, čini se kako je morao ne bi li okončao ogroman pritisak medija i drugih zainteresiranih strana. Ne namjerava postati službena javna osoba koja će predstavljati bitkoin.

Bitkoini su prihvaćeni kao sredstvo plaćanja širokog raspona robe i usluga. U opticaju ih je 15,5 milijuna. Svaki vrijedi oko tri tisuće kuna. Računa se kako je Nakamoto, odnosno Wright, skupio oko milijun bitkoina.

Više:BBC

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!