TROGODIŠNJE ISTRAŽIVANJE

Napokon ćemo saznati kako mobiteli utječu na mozak

24.05.2014 u 06:20

Bionic
Reading

Britanski znanstvenici pokrenuli su najveće svjetsko istraživanje dosad o utjecaju mobitela na mozak djece. Trajat će čak tri godine

Vrijedno milijun funti (oko 9,2 milijuna kuna), istraživanje će pokušati utvrditi kako zračenje mobitela djeluje na pamćenje, pažnju i druge misaone vještine, temeljem čega će dati nove preporuke roditeljima. Sadašnje su deset godina stare.


Provest će ga na uzorku sačinjenom od 2500 djece stare 11 i 12 godina u 160 londonskih osnovnih škola. Procjenjuje se kako 70 posto djece te dobi u Velikoj Britaniji ima svoj mobitel. Do 14. godine taj se udio penje na 90 posto.

Neka djeca nosit će opremu koja će mjeriti stupanj izloženosti radio valovima. Nakon tri godine istraživanja proći će kroz još jednu rundu testiranja, kako bi rezultati bili uspoređeni s početnima.

Neće postojati kontrolna skupina, inače obvezna u ozbiljnim istraživanjima, djelomično zbog toga što bi bilo gotovo nemoguće pronaći dovoljno odgovarajućih ispitanika. No, to ne znači kako u istraživanju neće biti i djece koja ne koriste mobitel.

Sudjelovat će i roditelji, bez čijeg pristanka dijete neće moći sudjelovati u istraživanju, a koji će također dati i informacije u životnom stilu te koliko intenzivno njihovo dijete koristi mobitel.

Dosad nisu otkriveni dokazi koji bi nedvojbeno potvrdili kako su mobiteli štetni po zdravlje odraslih osoba. No, rezultati jednog od nedavno obavljenih istraživanja sugeriraju kako oni koji telefoniraju mobitelom više od 15 sati mjesečno (u prosjeku pola sata dnevno) imaju tri puta veće izglede za razvoj raka mozga.

Djeca bi mogla biti izložena i većem riziku, zbog toga što im se živčani sustav još razvija, a lubanje su im tanje.

Izvor:Daily Mail