dvodnevni skup

Na Shift konferenciji Krstulović Opara otkrio planove Splita u IT-ju, HT predstavio program za razvoj mladih developera

30.05.2019 u 16:04

Bionic
Reading

Shift konferencija, najveća međunarodna developerska IT konferencija u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe s preko tisuću i pol sudionika, započela je sa svojim osim izdanjem. U dva dana trajanja održat će se preko dvadeset radionica i panel diskusija i predstaviti najaktualniji developerski trendovi, tehnološka rješenja i tehnike. Na 'Shiftu' sudjeluju renomirane tvrtke poput Googlea, Amazona, eBaya, Minecraft, Xboxa, Shopifyja i Hrvatskog Telekoma

Među govornicima ističu se Sebastien Stormacq, senior tech evangelist Amazon Web Servicesa, i Tiffany Tse, developerka iz kanadskog Shopifyja, specijalizirana za razvoj, tematizaciju, dizajn i pristupačnost korisničkog iskustva. Mete Atamel iz Googlea usporedit će Java i C# ekosustave, a najavljen je i dolazak Valentina Pylypchuka, čovjeka zaduženog za odnose s webmasterima u Googleu.

Na ovom izdanju konferencije primijećen je i ogroman interes studenata, budući da su organizatori sklopili ugovor o suradnji s nizom fakulteta, no izniman je interes velikih tvrtki za regrutiranjem mladih inženjera i developera kojih u Hrvatskoj još uvijek kronično nedostaje. Sudionici su, čini se, vrlo zadovoljni prilikama za kvalitetan 'networking', predstavljanje poslovnih rješenja ciljanim partnerima te otkrivanje mladih talenata.

'Veselje mi je vidjeti kako IT sektor raste, a mi sa svoje strane činimo sve što možemo: prošlog tjedna započeli smo s izgradnjom Tehnološkog inkubatora, koji će biti mali raj za mlade informatičare i poslovne ljude, a do kraja godine imat ćemo i rezultate natječaja za uređenje velikog Tehnološkog parka na prostoru Dračevca. Ovo je sjajno mjesto za izmijeniti iskustva, ali i pokrenuti posao', kazao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Jedan od glavnih partnera manifestacije je i Splitsko-dalmatinska županija koja je na svom štandu predstavila četiri tek pokrenute manje IT tvrtke, a organizirala je na kojemu će uspješne tvrtke predstaviti svoja iskustva s privlačenjem stranih klijenata.

'Naša početna misija je bila dovesti uspješnog pojedinca koji je zaradio milijardu dolara - a doveli smo ih nekoliko takvih do sada - i izvesti ga na pozornicu u Splitu kako bi publika imala priliku vidjeti kako su to pojedinci koji su krenuli od ničega i uz upornost, trud i malo sreće uspjeli stvoriti revolucionarne projekte i proizvode. Želimo našoj publici pružiti priliku te mogućnost druženja s takvim pojedincima kako bi mogli čuti njihove priče, educirati se, inspirirati i motivirati kroz njihove poslovne uspjehe', kazao je organizator konferencije Ivan Burazin.

'Ovogodišnje izdanje konferencije je rasprodano, uključujući sve ulaznice i sva sponzorska mjesta, a dokaz relevantnosti jest da apsolutne sve bitne tvrtke žele doći u Split i predstaviti se. Za sve ljubitelje Shifta pripremamo iznenađenja u mjesecima koji slijede. Neću otkriti sve detalje ali možda ćete čak i u dalekom Dublinu uskoro čuti za Shift', dodao je Burazin.

Splitska konferencija, inače, tradicionalno je posvećena developerima i programerima, no Burazin je od prošle godine pokrenuo i zagrebačko izdanje usmjereno na tehnologiju u financijskom sektoru.

Hrvatski Telekom ove je godine tehnološki partner konferencije, pa su direktor za IT integraciju i OSS i direktor HAL programa DT-a Dominik Periškić i projektni direktor za isporuku IT sustava Vjekoslav Aleksić održali predavanje na temu HAL projekta i mikroservisa.

'Opisujemo transformaciju starih tradicionalnih sustava u novi svijet s novim tehnologijama i načinima rada, što uključuje i mijenjanje 'mindseta'', kazao je Aleksić, dok je Periškić upozorio da se u osnovi ne nalaze procesi i metodologije, nego ljudi.

'Taj pristup karakterizira nekoliko razina promjena, od arhitekturalnih, preko procesnih i tehnoloških, do integracijskih. To znači da se nova rješenja ne traži u nekoliko robusnih, monolitnih enterprise rješenja, nego u većem broju međusobno neovisnih digitalnih servisa/mikroservisa, od kojih svaki nudi rješenje za manji poslovni zahtjev', kazao je Periškić.

Hrvatski Telekom, inače, na ovom području djeluje kao kompetencijski centar za cijelu Detusche Telekom grupu, a njegova rješenja već se primjenjuju u devet telekomunikacijskih tvrtki. Paralelno, HT je na splitskoj konferenciji upoznao zainteresirane i s programom prakse mladih developera, koji je u ovoj tvrtki gotovo potpuno personaliziran s jednim mentorom na jednog polaznika.

'Mladim inženjerima motivi za posao potpuno su različiti, ali uočili smo da se među glavnima nalaze osobni izazovi i želja za utjecajem na zajednicu u kojoj žive. HT u tome prednjači s projektima poput smart city, različitim ICT rješenjima, digitalizacijom i razvojem aplikacije, dakako uz razvoj 5G mreže', kazala je voditeljica projekta employer brandinga Sandra Kovačić Vešligaj.