oib, datum rođenja...

Gdje ih sve upisujete? Na ove podatke pripazite jer ih lopovi koriste za krađu identiteta

29.08.2019 u 09:54

Bionic
Reading

Iako nije toliko česta kao u razvijenim zemljama, krađa identiteta stvaran je i ozbiljan problem i kod nas. Ako si ne želite priuštiti takav stres, evo na što trebate obratiti pozornost

Pogledajte pregled deset podataka koje lopovi koriste kako bi vam ukrali identitet. Ne trebaju svih deset jer će često biti dovoljno ako se dokopaju tek nekoliko njih.

Osobni identifikacijski broj (OIB)

Kako bi provjerili vaš identitet OIB će vas tražiti u niz raznih situacija državna tijela, jedinice lokalne i regionalne samouprave te pravne osobe s javnim ovlastima, a moguće i banke, knjižnice, telekomi... Ako netko dođe do vašeg OIB-a, može ga pokušati podvaliti kako bi se lažno predstavio.

Datum i mjesto rođenja

Ove se podatke često koristi pri provjeri identiteta u internetskim servisima, korištenjem sigurnosnih pitanja. Lopovi ih mogu zlorabiti kako bi preuzeli, primjerice, vaš korisnički račun za e-poštu ili na drugim servisima. Broj vašeg bankovnog računa Dokopaju li se broja vašeg bankovnog računa, lopovi su obavili pola posla potrebnog kako bi mu pristupili i počeli ga prazniti. Druga polovica je, doduše, teža i zahtjevnija, pogotovo ako ste oprezni u obavljanju financijskih transakcija online i offline. Ali ako niste, olakšat ćete im posao i, sasvim moguće, ostati bez novca.

TEHNO SAVJETI

Incidenti su sve češći: Ovih pet načina za zaštitu smartfona od hakera morate znati

Pogledaj galeriju

Stoga nemojte fotografirati bankovne kartice i slati ih prijateljima putem Facebookovog Messengera i drugih aplikacija za brbljanje i društvenih mreža, ali nemojte ni ostavljati te brojeve zapisane na lako vidljivim i dostupnim mjestima.

PIN-ovi

Ukradeni PIN može lopovima omogućiti pristup vašem mobitelu i nizu osjetljivih podataka, kao i raznim servisima, od e-pošte do e-bankarstva. Zato nemojte koristiti PIN-ove koje je lako pogoditi, niti ih držati zapisane na lako vidljivim i dostupnim mjestima.

Datum isteka bankovne kartice i sigurnosni kodovi

Ovi podaci služe kako bi banke i kartičarske kuće provjerile koristite li doista njihovu karticu ili ste samo ukrali broj računa pa pokušavate upasti u nečiji račun po sistemu 'ako prođe - prođe'. Lopovi će pokušati sve i svašta kako bi došli do tog podatka, od hakiranja bankomata do pokušaja prijevare phishing i sličnim napadima.

Fizička i adresa e-pošte

Oba ova podatka mogu biti zlorabljena kako bi vas lopovi pokušali prevariti i doći do drugih, osjetljivijih podataka. U tome im mogu pomoći čak i adrese koje više ne koristite, odnosno na kojima više ne živite. Uz to, vaša adresa e-pošte često je i korisničko ime za internetski servis. Dođu li do nje, obavili su velik dio posla u preuzimanju tog računa.

Osobna iskaznica, putovnica i drugi službeni dokumenti

Ovi dokumenti sadrže velik broj podataka o vama koji lopovima mogu biti korisni. Ukradu li vam ih, mogu poslužiti za lažiranje i stvaranje novog identiteta, ali i za pristup servisima u kojima ne želite neželjene goste. Pomoću putovnice lopovi također mogu kreirati lažne korisničke račune u vaše ime u inozemstvu.

U SEDAM KORAKA

Sumnjate kako su hakeri preuzeli vašu web kameru? Evo kako ćete provjeriti

Pogledaj galeriju

Broj telefona

Broj telefona također se koristi pri provjeri identiteta online. Teže ga je zlorabiti nego druge podatke na ovom popisu, ali nikad nemojte podcijeniti maštovitost i snalažljivost prevaranata...

Puno ime i prezime

Ime majke ili oca lopovi mogu zlorabiti kako bi se lakše lažno predstavili kao vi, ali i ako ste bili dovoljno neoprezni i upotrijebili ga kao lozinku.

Radno mjesto, članstvo u klubovima i tome slično

Znaju li gdje raditi ili za koga, recimo, navijate lopovi mogu to iskoristiti kako bi se lakše lažno predstavili vama dok pokušavaju od vas izvući druge osjetljive podatke. Zato uvijek budite oprezni kad razgovarate o takvim temama online s nepoznatim ljudima.