SMANJITE RIZIKE

Trebate li zaštititi svoj smartfon od zlonamjernog softvera? Apsolutno! Evo i kako

25.08.2019 u 21:08

Bionic
Reading

Na webu vrebaju brojne vrste zlonamjernog softvera od kojeg se svakako trebate zaštititi. To vrijedi ne samo za vaše računalo već i za pametni telefon te tablet računalo

Evo pregleda zaštitnih mjera za smartfone i tablet računala koji koriste operativne sustave Android, iOS, Blackberry ili Windows Phone.

Koliko često ćete naletjeti na zlonamjerni softver i kako ćete ga se riješi u velikoj mjeri ovisi o tome koji operativni sustav i uređaj koristite.

TEHNO SAVJETI

Incidenti su sve češći: Ovih pet načina za zaštitu smartfona od hakera morate znati

Pogledaj galeriju

Zaštita od zlonamjernog softvera za Android

Trgovine s aplikacijama za Android, uključujući Google Play, često su manje stroge pri provjeri novih aplikacija. Iako se situacija poboljšala nakon uvođenja Play Protecta i razine sigurnosti na Google Playu općenito, i dalje se događa da novi primjerci zlonamjernog softvera promaknu sigurnosnim mrežama. Procjenjuje se kako više od 95 posto zlonamjernog softvera namijenjenog mobitelima cilja upravo uređaje s Androidom.

Ucjenjivački (ransome) softver pritom je naročito neugodan i zadnjih godina u porastu je broj napada na tvrtke. Mimo toga, glavna prijetnja su krađa podataka i ugradnja zlonamjernog softvera u oglase.

Postoji nekoliko dobrih aplikacija za Android za zaštitu od zlonamjernog softvera. Možete ih u svakom trenutku provjeriti ako posjetite AV-Test Android.

Trenutno dobro stoje Avast Mobile Security, AVG Antivirus Free, Bitdefender Mobile Security, Kaspersky internet Security, McAfee Mobile Security, Norton Mobile Security, Sophos Mobile Security i Trend Micro Mobile Security.

Možete također instalirati aplikacije koje će postaviti vatrozid (firewall) na vaš uređaj s Androidom (primjerice, DroidWall). Ali, pripazite - brojne aplikacije tog tipa zahtjevaju rootanje uređaja, što vas izlaže sasvim drugim rizicima. Stoga se u to ne upuštajte ako niste sigurni kako znate što radite ili uz sebe imate osobu koja je dobro u to upućena.

Zaštita od zlonamjernog softvera za iOS

Iako su Appleovi uređaji u pravilu manje izloženi rizicima zaraze zlonamjernim softverom, to ni približno ne znači kako su zbog toga u potpunosti sigurni i zaštićeni.

U Appleu provode puno strože provjere aplikacija prije no što ih pripuste u trgovinu App Store, a i postupak razvoja aplikacija je također pod većom razinom kontrole. Zbog toga, između ostalog, u toj trgovini nema aplikacija za potpuno skeniranje vašeg uređaja, a antivirusne aplikacije imaju ograničene mogućnosti skeniranja i više su usmjerene na pregled privitaka i preuzimanja.

TEHNO SAVJETI

Isprobajte ove trikove za sigurnije surfanje na Androidu

Pogledaj galeriju

Ako preuzimate aplikacije izvan App Storea, izgledi kako ćete pokupiti zlonamjerni softver rastu. Tako se, recimo, proširio zloglasni KeyRaider.

Svakako trebate redovno nadograđivati operativni sustav i drugi softver za iPhone jer postoje hakeri koji vrebaju na one manje oprezne koji nisu preuzeli najnovije sigurnosne zakrpe.

Zaštita od zlonamjernog softvera za Blackberry

Blackberryjeve uređaje možete podijeliti u dvije kategorije: one koji koriste službeni operativni sustav Blackberry i novije koji koriste Android. Potonje imaju iste rizike i probleme kao i bilo koji drugi uređaj s Androidom, ali su rizicima izloženi i uređaji s Blackberryjevim softverom.

Zadnje izdanje tog operativnog sustava - BB 10 - nije dobilo nadogradnju zadnjih pet mjeseci, a u Blackberryju planiraju okončati podršku za njega s krajem ove godine. Jedino što Blackberryju koliko-toliko ide u prilog je to što njihove uređaje koristi sve manji broj ljudi, pa su sve manje zanimljiva meta.

Zaštita od zlonamjernog softvera za Windows 10

Windows 10 Mobile drži tek mali dio udjela u ukupnom tržištu pametnih telefona i nakon 10. prosinca ove godine više neće dobivati redovne nadogradnje pa bi se trebali prebaciti na drugi operativni sustav ako možete.