DIGITALNA GENERACIJA

Na društvenim mrežama sve više djece mlađe od 10 godina

07.02.2014 u 09:55

Bionic
Reading

Klinci i klinceze pojavljuju se na društvenim mrežama sve ranije. Ignoriraju dobna ograničenja, ne zaziru od krađe tuđih korisničkih računa, javljaju se ljudima koje ne poznaju, a roditelji ne znaju što bi

Facebook je na vrhu popisa siteova na koje se klinci registriraju kad su mlađi od minimalne propisane dobi; 52 posto djece u dobi između osam i 16 godina priznalo je kako je ignoriralo to ograničenje, otkrilo je istraživanje Social Age, koje je naručio site za sigurnost online Knowthenet


Također su popularni WhatsApp (koristi ga 40 posto djece te dobi), BBM (24 posto), Snapchat (11 posto) i Ask.fm (osam posto).
Iako se 59 djece pojavi na društvenim mrežama dok napuni desetu godinu, tek 32 posto roditelja osjeća dovoljno samopouzdanja oko toga da im pomognu zaštititi se online.

Istraživanje je otkrilo kako je 21 posto djece objavilo negativne komentare, s čime su u prosjeku počeli kad im je bilo 11 godina; 26 posto preotelo je tuđi korisnički račun i objavljivalo na njemu bez dozvole.

Gotovo pola (43 posto) se porukama javljalo strancima. To bi počeli kad su, u prosjeku, bili stari 12 godina. Dvije trećine (67 posto) potraže roditeljsku pomoć kad zapnu s nečim online.

Djeca su sklonija prvi put objaviti svoju fotografiju ili video online - ili napraviti lažni profil - kad im je 11 godina. Twitterom će se početi baviti sa 12, a servisima poput SnapChata i Ask.fm-a s trinaest.

Šezdeset i tri posto roditelja provjerava što im djeca rade na internetu barem jednom tjedno, više od petine (21 posto) ne vjeruje da bi znali instalirati alate za nadzor i zaštitu djece, a nešto manje od pola (46 posto) priznaje kako nema povjerenja u internetsku politiku škole u koju im dijete ide ili uopće ne znaju kakva je.

Istraživanje je obuhvatilo 1.006 roditelja djece u dobi od osam do 16 godina i 1.004 djece te dobi u razdoblju između 17. i 24. listopada prošle godine.