NOVA RUNDA

Musk želi prikupiti milijardu dolara za svoj startup za umjetnu inteligenciju

06.12.2023 u 12:03

Bionic
Reading

Tvrtka X.AI je već od četiri investitora dobila blizu 135 milijuna dolara tijekom prve runde prodaje udjela 29. studenog

X.AI, startup za umjetnu inteligenciju koji je osnovao Elon Musk, podnio je zahtjev američkoj regulatornoj agenciji Securities and Exchange Commission (SEC) za prikupljanje do milijardu američkih dolara u zamjenu za vlasničke udjele.

Tvrtka je već od četiri investitora dobila blizu 135 milijuna Udolara tijekom prve runde prodaje udjela 29. studenog, i ima 'obvezujući i provediv ugovor' za kupnju preostalih udjela.

Startup čije je pokretanje Musk najavio u srpnju ove godine za cilj ima 'razumjeti pravu prirodu svemira'.

Prošli mjesec X.AI je objavio robota za brbljanje nazvanog Grok, za koji tvrtka kaže da je modeliran prema knjizi Vodič kroz galaksiju za autostopere britanskog pisca Douglasa Adamsa. Chatbot je debitirao s dva mjeseca obuke i ima znanje o internetu u stvarnom vremenu, tvrde u toj tvrtki.

'Grok je osmišljen kako bi odgovarao na pitanja s malo duhovitosti i ima buntovničku crtu, stoga ga nemojte koristiti ako mrzite humor! Također će odgovoriti na pikantna pitanja koja većina drugih sustava s umjetno inteligencijom odbija', navedeno je na web odredištu X.AI-ja.

Ta se tvrtka želi izravno natjecati sa suparnicima kao što su OpenAI i ChatGPT, koji je Musk pomogao pokrenuti prije nego što ga je napustio nakon sukoba sa suosnivačem Samom Altmanom 2018. godine. U areni su također i Googleova tehnologija Bard, kao i Anthropicov chatbot Claude.

Veterani umjetne inteligencije

Ranije ove godine Musk je navodno osigurao tisuće moćnih Nvidijinih grafičkih procesorskih jedinica, potrebnih za izgradnju velikog jezičnog modela.

X.AI jedna je od mnogih tvrtki u vlasništvu ili na čelu s Muskom. Osim što kontrolira X (bivši Twitter), Musk je također izvršni direktor Tesle i SpaceX-a. Uz to upravlja tvrtkom Boring za razvoj podzemnih tunela i startupom Neuralink za tehnologiju sučelja mozak-računalo.

Prošlog mjeseca Musk je rekao da će investitori u X posjedovati 25 posto X.AI-ja. Ta bi tvrtka trebala blisko surađivati s X-om, Teslom i drugima.

U X.AI rade ljudi koji su dosad sudjelovali u razvoju DeepMinda, OpenAI-ja, Google Researcha, Microsoft Researcha, Twittera i Tesle. Sudjelovali su u projektima kao što su DeepMindov AlphaCode i OpenAI-jevi GPT-3.5 i GPT-4.

Musk je osnovao X.AI u američkoj saveznoj državi Nevadi u ožujku ove godine. Prema njegovim riječima, pokrenuo je startup kako bi privukao inženjere i znanstvenike zainteresirane za rad na umjetnoj inteligenciji.

Nova runda financiranja dolazi u vrijeme kad je Musk oglašivačima koji su obustavili kampanje na X-u nakon njegovih antisemitskih ispada poručio da se j***, piše CNBC.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.