OTVORENI PRISTUP

Tech giganti odlučili izazvati AI tvrtke: Što je to AI Alliance

05.12.2023 u 14:50

Bionic
Reading

Cilj ove šarolike skupine je izazvati tvrtke koje trenutno dominiraju u razvoju i primjeni umjetne inteligencije, kao što su OpenAI, Microsoft, Google i Amazon

IBM, Intel, Sony, Dell, AMD, Meta Platforms i brojne druge tvrtke i organizacije - ukupno njih više od 50 - pokrenuli su inicijativu AI Alliance.

Cilj ove šarolike skupine je izazvati tvrtke koje trenutno dominiraju u razvoju i primjeni umjetne inteligencije, kao što su OpenAI, Microsoft, Google i Amazon, i koje algoritme i drugu tehnologiju uglavnom drže pod ključem.

AI Alliance okuplja tvrtke i organizacije koje se bave aplikacijama i metrikom za umjetnu inteligenciju, sveučilišta (primjerice, Yale, Cornell i Dartmouth) i znanstvene organizacije te dizajnere i proizvođače hardvera.

Bit će fokusiran na poticanje otvorene zajednice i omogućavanje razvojnim programerima i istraživačima ubrzavanje odgovorne inovacije u umjetnoj inteligenciji, istovremeno osiguravajući znanstvenu strogost, povjerenje, sigurnost, raznolikost i ekonomsku konkurentnost.

Potpisnici inicijative obvezali su se na udruživanje resursa i znanja kako bi riješili sigurnosne probleme i pružili platformu za dijeljenje i razvoj rješenja koja odgovaraju potrebama istraživača, programera i usvajača širom svijeta.

Kako bi to realizirali, planiraju pokrenuti ili poboljšati projekte s ciljem razvoja mjerila, alata i drugih resursa za odgovoran razvoj i korištenje sustava s umjetnom inteligencijom na globalnoj razini.

Također će raditi na razvoju ekosustava otvorenih temeljnih modela s različitim modalitetima, uključujući višejezične, višemodalne i znanstvene modele. Planiraju također potaknuti ekosustav hardverskog akceleratora za umjetnu inteligenciju te gradnju vještina i istraživanje na globalnoj razini, u suradnji s akademskom zajednicom.

Uz to, u planu je i financijska podrška za istraživanje. Idući korak bit će formiranje tehničkih radnih skupina, kao i dizajn upravljačke strukture koja bi mogla s vremenom poprimiti oblik neprofitne organizacije.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.