SARKASTIČNI ODGOVORI

Musk predstavio Grok, AI chatbot s 'buntovničkom crtom': Evo kako će funkcionirati

06.11.2023 u 08:51

Bionic
Reading

Elon Musk predstavio je Grok, chatbot umjetne inteligencije s 'buntovničkom crtom', inspiriran 'Vodičem kroz galaksiju za autostopere'. Izvršni direktor Tesle i vlasnik X-a (bivšeg Twittera), koji je prošli tjedan upozorio da je AI 'jedna od najvećih prijetnji čovječanstvu', rekao je da će Grok - konkurent ChatGPT-ju - biti dostupan premium pretplatnicima na njegovoj X platformi nakon testiranja

Musk je otkrio da je Grok imao pristup objavama korisnika na X-u, čiji je vlasnik, te da ima sklonost sarkastičnim odgovorima.

Dodao je i da će Grok, koji je u ranoj fazi testiranja i nije dostupan široj javnosti, u konačnici biti dostupan premium pretplatnicima na X-u, piše The Guardian.

Musk je objavio primjer Grokovog 'razigranog' tona snimkom zaslona s upitom chatbotu o 'korak po korak' vodiču za izradu kokaina. Četiri koraka navedena u odgovoru uključuju,među ostalim, 'steći diplomu iz kemije' i 'postaviti tajni laboratorij na udaljenoj lokaciji'.

No chatbot na kraju dodaje: 'Samo se šalim! Molim vas, nemojte zapravo pokušavati napraviti kokain. To je ilegalno, opasno i nije nešto što bih ikada poticao.'

Grok je izraz koji je skovao američki pisac znanstvene fantastike Robert A. Heinlein, a prema Collinsovom rječniku, znači 'razumjeti temeljito i intuitivno'. Napravio ga je Muskov novi odjel za umjetnu inteligenciju xAI, čiji su zaposlenici objasnili da im je inspiracija bilo kultno znanstveno-fantastično djelo Vodič kroz galaksiju za autostopere britanskog pisca Douglasa Adamsa.

'To je umjetna inteligencija po uzoru na 'Vodič kroz galaksiju za autostopere', tako da je cilj odgovoriti na gotovo sva pitanja i - što je mnogo teže - čak predložiti koja ćete pitanja postaviti. Grok je osmišljen kako bi odgovarao na pitanja na duhovit način, a ima i buntovničku crtu, stoga ga nemojte koristiti ako mrzite humor!' poručili su iz xAI-ja.

Grok pokreće veliki jezični model – što je temeljna tehnologija koja stoji iza AI chatbota – nazvan Grok-1. U objavi na blogu stoji da je Grok-1 nadmašio GPT-3.5, model koji se koristi u besplatno dostupnoj verziji ChatGPT-ja, prema nekim mjerilima, kao što je rješavanje zadataka iz matematike u srednjoj školi.

Iz xAI-ja kažu da zaostaje samo za najjačim ChatGPT modelom - GPT-4 - dakle modelima koji su trenirani sa znatno većom količinom podataka za obuku i računalnih resursa.

Tim xAI rekao je da će Grok biti dostupan ograničenom broju korisnika u SAD-u kao prototip, dodajući da će 'nove mogućnosti i značajke' biti uvedene u nadolazećim mjesecima.

Musk je suosnivač OpenAI-ja, tvrtke koja stoji iza ChatGPT-ja, ali se povukao iz tvrtke 2018., rekavši da se 'ne slaže s nekim od onoga što OpenAI tim želi učiniti', usto navodeći obveze u svojim drugim tvrtkama. Izrazio je bojazan oko brzine razvoja u tvrtkama poput OpenAI-ja, a u ožujku ove godine podržao je poziv na šestomjesečnu stanku u razvoju moćnih sustava.

Međutim u srpnju je Musk rekao da se pauza više ne čini realnom i najavio formiranje xAI-ja, za koji je rekao da će izgraditi AI sustave 'na dobar način'.

Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Jaap Arriens/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Govoreći na samitu o sigurnosti umjetne inteligencije u Bletchley Parku prošlog tjedna, Musk je rekao da je umjetna inteligencija prijetnja čovječanstvu, ponavljajući strahove među nekim stručnjacima i tehničkim rukovoditeljima da bi se mogli pojaviti sustavi koji izbjegavaju ljudsku kontrolu i donose odluke koje ugrožavaju čovječanstvo.

'Prvi put imamo situaciju u kojoj postoji nešto što će biti daleko pametnije od najpametnijeg čovjeka', rekao je. Musk je potom u četvrtak predvidio da će umjetna inteligencija zamijeniti sve ljudske poslove.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'