ISPROBAVAJU SE OPCIJE

Musk uveo nov način provjere identiteta na Twitteru da bi ga samo sat vremena kasnije - povukao

10.11.2022 u 11:01

Bionic
Reading

Nova siva kvačica trebala je služiti svrsi kojoj je do nedavno služila plava, a to je dodijeljena potvrda identiteta. Nažalost, dolazak ove opcije uveo je više pomutnje nego koristi

Elon Musk u srijedu je izbacio najnoviju verziju provjere identiteta na Twitteru, samo da bi je povukao sat vremena kasnije. Riječ je o sivoj kvačici koja je trebala zamijeniti postojeću plavu.

Razlog zašto plava kvačica više ne znači što je značila prije ideja je da se ista počne prodavati po cijeni od 8 dolara mjesečno. Siva je kvačica tako trebala poslužiti kao zasebna potvrda identiteta za istaknute profile, no izgleda da na kraju od toga neće biti ništa.

Mijenjanjem plave kvačice iz potvrde identiteta u potvrdu da ste platili 8 dolara te uvođenjem sive koja osigurala da ste to zbilja vi stvorila se prilična konfuzija među korisnicima, pogotovo onima koji ne prate dramu o Muskovim eskapadama na nedavno kupljenoj mreži.

Koliko god uvođenje sive kvačice zvučalo kao loš potez, ono je također znak da direktor Twittera sluša što mu kritičari govore. Problem je, s druge strane, što se Twitter ni tjedan dana nakon preuzimanja pretvorio u nešto slično testnoj platformi koju nov vlasnik pokušava dodatno monetizirati.

Musk je kao odgovor na objavu o nestajanju novih bedževa samo napisao 'ubio sam ih', samo da bi kasnije poslao još jednu u kojoj kaže da će stranica tijekom idućih par mjeseci nastaviti raditi 'hrpu glupih stvari' te da tim 'planira zadržati ono što radi i mijenjati ono što ne radi'.

Promjena sustava za verifikaciju identiteta centralni je dio Muskovog plana nakon preuzimanja platforme. Vlasnik Tesle i SpaceX-a tvrdi da će nuđenjem procesa verifikacije većem broju ljudi demokratizirati Twitter i smanjiti količinu spama i robotskih računa. Mnogi kritičari naglašavaju da naplaćivanjem plavog bedža i ostalih beneficija koje dolaze s njime samo zarađuje novac i ni po čemu ne doprinosi autentičnim korisnicima platforme.

  • +4
Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Twitter je, podsjetimo, trenutno u cijelosti ovisan o novcu koji dolazi iz reklama, prihodu koji se jako smanjio zbog globalnog ekonomskog stanja. Također se spominju izvješća prema kojima će se još oglašivača povući nakon što Musk, kao što je najavio, vrati blokirane račune poput onog Donalda Trumpa.

Što god čekalo Twitter u budućnosti, jedna stvar je apsolutno sigurna, a to je da postojeća baza korisnika ima sve manje strpljenja za eksperimentalne značajke. U kasnijoj objavi Musk je javnost pitao da mu pošalju prigovore, na što je dobio preko 92 tisuće odgovora.