SVE IDE PO PLANU

U Twitteru cvjeta tisuću cvjetova: Musk dijelio otkaze, pa zove neke zaposlenike da se vrate, a počeo je i blokirati kritičare

07.11.2022 u 10:00

Bionic
Reading

Nakon što je krajem prošlog tjedna dao otkaze preko tri tisuće djelatnika Twittera (uključujući većinu uprave), Elon Musk je tijekom vikenda odlučio napraviti reviziju te odluke i, usput, ideje da će platforma biti mjesto za slobodu govora

Nakon što su prošlog tjedna dali otkaz polovici radne snage tijekom vikenda iz te kompanije počeli su pozivati neke od njih moleći ih da se vrate, piše Bloomberg. Neki od zaposlenika koji su pozvani nazad u firmu su, pišu, 'slučajno' dobili otkaz dok su ostali bili poslani kućama prije nego što je uprava shvatila da bez njih ne može izgraditi ono što je zamislio nov šef Elon Musk.

Utjecajna društvena platforma je, podsjetimo, podijelila otkaze zaposlenicima iz raznih sektora, uključujući one iz tima za povjerenje i sigurnost, napisao je voditelj za sigurnost i integritet Yoel Roth. Objave bivših zaposlenika na društvenim mrežama navode da su otkaze dobili timovi za komunikaciju, praćenje sadržaja, ljudska prava i etiku strojnog učenja, a djelomičan rez kadrova imali su timovi za proizvode i inženjering.

Sloboda govora po Muskovu receptu

Musk je također krenuo u borbu protiv kritičara i cinika uvođenjem pravila prema kojemu sve profile koji koriste tuđa imena i nisu označeni kao 'parodija' čeka trajna blokada. Odluka o novom pravilu stigla je, očekivano, nakon što je nekoliko poznatih korisnika promijenilo ime u 'Elon Musk'.

'Dosad smo upozoravali račune prije nego što smo ih blokirali, no kako sad izbacujemo provjeru računa na cijeloj platformi, više nećemo imati upozorenja', tvitao je u nedjelju Musk. Također je upozorio da će bilo kakvo mijenjanje imena rezultirati gubitkom plave kvačice.

Prvi računi koji su se našli na meti bili su oni koji koriste ime Elona Muska, a jedan od njih pripadao je komičarki Kathy Griffin i satiričkoj stranici Chaser.

'Pretpostavljam da u Twitteru ipak još radi nekoliko moderatora, LOL', komentirala je Griffin na Mastodonu, alternativnoj društvenoj mreži na kojoj je prošlog tjedna napravila račun.

Glumica Valerie Bertinelli također je koristila Muskovo ime objavivši nekoliko tvitova koji podržavaju demokratske kandidate prije nego što se vratila na svoje ime. 'Ok, dosta je zabave, nazad na staro ime', napisala je.

Najnoviji kaos na društvenoj mreži dolazi uoči sve veće zabrinutosti oko zlouporabe Twitterovih kvačica, a koje će koštati osam dolara mjesečno. Bertinelli naglašava da je izvorna svrha plave kvačice bila potvrda identiteta te da je bila besplatna, nudeći neku vjerodostojnost novinarima i poznatim osobama. 'Prevaranti su tad jako teško mogli imitirati vaš profil, a sad više neće imati problema s time. Sretno ti bilo, Twitteru', napisala je.

  • +4
Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Musk je na ovo odgovorio: 'Problem su ti i novinari koji misle da su jedini izvor legitimnih informacija. To je jedna velika laž.'

New York Times izvještava da će Muskov novi prijedlog za plave kvačice čekati završetak nadolazećih izbora, s obzirom na to da će hrpe trolova kupovati verifikaciju ne bi li glumili političare i širili lažne informacije. Twitterova zaposlenica Esther Crawford rekla je Associated Pressu da ta opcija uskoro dolazi, no da još nije lansirana.

Musk je nakon prepirke s kritičarima još jednom naglasio da je 'posvećen slobodi govora' te da neće blokirati račun koji prati njegovu lokaciju. Baš dobro.

sve osim nogometa

Učitavanje...