spacex

Musk sljedeće godine šalje tri turista na Međunarodnu svemirsku stanicu. Cijena? Prava sitnica

06.03.2020 u 10:03

Bionic
Reading

To je drugi svemirski napor koji je kompanija najavila ove godine

SpaceX će poslati tri turista na desetodnevno putovanje na Međunarodnu svemirsku stanicu negdje krajem 2021. Koristit će raketu Falcon 9 i svoju novu svemirsku letjelicu Crew Dragon. Ovo je već druga velika najava programa svemirskog turizma ove godine.

Orbitalni odmor dio je dogovora koji je SpaceX potpisao sa startupom Axiom Space iz teksaškog Houstona, koji će upravljati logistikom putovanja za tri turista. Sedam civila već je boravilo u Međunarodnoj svemirskoj postaji, jedan od njih tamo je boravio dvaput, no ova misija bit će prvo potpuno privatno putovanje na ISS.

Svemirski turisti provest će ukupno dva dana na putu do stanice i nazad, a tamo će provesti osam dana, dijeleći prostor s astronautima koji tamo rade. Paket aranžman koštat će oko 55 milijuna dolara, a jedno je mjesto već rezervirano, prenosi The New York Times. Putovanje je omogućeno nakon što je NASA prošle godine najavila da će započeti otvaranje ISS-a komercijalnijim aktivnostima poput svemirskog turizma.

SpaceX već nekoliko godina gradi novu verziju svemirske letjelice Dragon. Ova privatna kompanija nedavno je završila drugo testiranje Dragona sa zadovoljavajućim rezultatima. Prvi let s astronautima NASA-e očekuje se krajem ove godine.

No SpaceX se ne zadovoljava ulogom svemirskog taksija za astronaute i u svemirskom turizmu vidi svoju veliku priliku. Prošli mjesec tvrtka je objavio da surađuje s turističkom agencijom Space Adventures kako bi zajedno s njima krajem 2021. ili početkom 2022. u orbitu oko Zemlje poslali prva četiri turista.

Komercijalizacija Međunarodne svemirske stanice kako je vide NASA i startup Axiom Space Izvor: Društvene mreže / Autor: Scott Manley

Otkako su razne privatne tvrtke dokazale da su sposobne izgraditi pouzdane letjelice, izvanzemaljski turizam privlači sve veću pažnju potencijalnih ulagača.

Virgin Galactic Richarda Bransona nedavno je postala prva javno trgovačka tvrtka za svemirski turizam. Oni planiraju ponuditi bestežinsku pustolovinu u svom ogromnom svemirskom brodu za cijenu od nekoliko stotina tisuća dolara. Blue Origin, svemirska kompanija Jeffa Bezosa, obećava slično iskustvo turistima koji bi svemirom krstarili njihovom raketom New Shepard, podsjeća The Verge.

Svemirski turizam Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Axiom Space

No ovo što nudi SpaceX veliki je iskorak prema pravom svemirskom turizmu. Otud i astronomska cijena aranžmana. Tvrtka ima i veće planove; najavljuju turistička krstarenja oko Mjeseca u narednih nekoliko godina, a razmišljaju i o mogućnostima slanja turista na Mars.

A što se tiče houstonskog startupa Axiom Space, oni razmišljaju o čitavoj seriji letova do Međunarodne svemirske postaje.

'Ovaj let najavljuje budućnost u kojoj će turistički svemirski letovi postati rutina', najavio je izvršni direktor Michael Suffredini. 'Bit će to tek prva od mnogih misija na ISS.'