INICIJATIVA ZA 2023.

Može li se uvesti porez na metaverzum? Evo što EU planira

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 16.09.2022 06:21
  • Objavljeno 16.09.2022 u 06:21
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Zakonodavci Europske unije pripremaju se ozbiljno regulirati metaverzum i druge oblike virtualnih prostora nove generacije

Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je kako smatra da bi dio zarade kojeg donose sve imerzivnija softverska okruženja trebao ići tvrtkama koje grade i održavaju infrastrukturu na kojima počivaju.

Komisija već nekoliko mjeseci pokazuje znakove kako želi podržati mobilne operatore u širenju mreža iduće generacije putem neke vrste poreza ili naknade kojom bi američki tehnološki divovi pomogli gradnju mrežne infrastrukture u Europi.

U kolovozu ove godine su Francuska, Italija i Španjolska to od nje i otvoreno zatražile. Procjenjuje se kako bi godišnja naknada te vrste od 20 milijardi eura mogla bi donijeti 72 mlrd. eura ekonomiji Unije.

Podršku takvom pristupu su još krajem 2021. godine dali i čelni ljudi 13 velikih europskih telekoma.

Breton je najavio kako će tijekom prvog tromjesječja 2023. godine provesti konzultacije o toj temi. Konkretan prijedlog mjera bi trebao biti gotov do kraja te godine.

Nema novog Divljeg zapada

U pismu namjere predsjednica Unije Ursula von der Leyen potvrdila je kako će Komisija tijekom iduće godine ponuditi inicijativu vezanu uz metaverzum i virtualne svjetove.

Zasad se čini izvjesnim kako će za metaverzum vrijediti postojeća europska pravila za digitalni svijet i ekonomiju. Ponajprije se to odnosi na Zakon o digitalnom tržištu i Zakon o digitalnim uslugama.

Von der Leyen je odlučna ne dopustiti 'stvaranje novog Divljeg zapada i novog privatnog monopola' već želi razvoj 'doista sigurnog i cvatućeg metaverzuma'.

  • +1

Modna revija u metaverzumu

Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Njen je stav vjerojatno reakcija i na preobrazbu Facebooka u Meta Platforms prošle godine, što se tumačilo kao pokušaj odmaka od skandala i loše reputacije bez suštinske promjene poslovanja ili poslovnog modela, piše Tech Crunch.

Europska unija mogla bi stoga s jedne strane ponuditi potpore za razvoj i gradnju infrastrukture, dok bi s druge strane usmjeravala razvoj metaverzuma u smjeru koji će biti bitno drukčiji od onog u kojem je stasao Facebook.

Pritom će ključni biti problemi vezani uz sigurnost korisnika (u područjima poput moderacije sadržaja), otvorenost platformi i interoperabilnost, uz održavanje zdrave tržišne utakmice i razvoj inovacija.

Metaverzum za sve

U planu je i 'kreativna, insterdisciplinarna inicijativa' čiji bi cilj bio razvoj standarda, a u koju bi uz stručnjake za IT bile uključene i organizacije s ekspertizom za regulatorna pitanja, kao i mladi.

Drugim riječima, razvoj metaverzuma ne bi bio prepušten samo tehnološkoj zajednici.

Breton je također najavio i pokretanje industrijske koalicije za proširenu i virtualnu stvarnost, koja će okupiti udjelničare iz više od 40 europskih organizacija koje se bave tim područjem.

Ulogu će igrati i europski Zakon o čipovima, čiji je cilj pomoću javnog i privatnog novca pojačati proizvodnju poluvodiča na Starom kontinentu.

Idući korak bi trebao biti kvantni skok iz sadašnjeg stanja virtualne stvarnosti i srodnih tehnologija u svijet koji će doista stapati stvarno s virtualnim.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!