IZ GOOGLEA

Modularni pametni telefon Ara u prodaji od 2015.

16.04.2014 u 11:29

Bionic
Reading

Googleov modularni pametni telefon je na korak bliže stvarnosti, no znatiželjnici ga neće moći vidjeti u svojim rukama ove godine. Ipak, u prvom dijelu 2015. bi se mogla odviti prava revolucija na području mobilnih uređaja

Dio Advanced Technology and Projects (ATAP) grupe unutar Googlea, Project Ara je ostavština Motorole, koja je prodana kineskoj kompaniji Lenovo. Kako je već ranije bilo riječi, posrijedi je razvoj pametnih telefona potpuno prilagodljivih od strane korisnika - i to u hardverskom smislu. Osnovni dio svakog Ara uređaja je zapravo njegova jezgra u koju se mogu umetnuti različiti elementi koji čine pametne telefone današnjice, čipovi, memorija, kamerice i sl. U kompaniji su taj dio na koji se spajaju moduli počeli zvati Endo(skelet).


Izgled uređaja se po svemu sudeći neće pretjerano razlikovati od onoga što je prezentirano ranije, što se službeno otkrilo na prvom developer događaju vezanom uz projekt. Otkriveni su i detaljniji planovi, kao i činjenica da bi najjeftiniji i najmanji Ara za proizvodnju mogao koštati svega 50 američkih dolara. Kako bi se pokrio cijeli spektar korisnika, tijekom prezentacije je spomenuto da se bez ikakvih problema na modularnoj platformi dade izvesti i uređaj cijene više od 500 američkih dolara (za proizvodnju!).

Za sada su u planu tri Ara platforme, ili bolje rečeno - tri veličine ploča za spajanje modula, koji će se pak spajati za Endo elektropermanentnim magnetima. Kompanija je prikazala i plan za beskontaktnu vezu modula i glavnog dijela kućišta, iako su napomenuli da će 'pinovi' ostati tu još neko vrijeme - izgledno i za prvu generaciju uređaja u prodaji.

Pretprodukcijski prototip će svjetlo dana ugledati već u rujnu ove godine, a očekivano - uređaje će pogoniti Android. Da, ta mobilna platforma nije ni blizu spremna za nešto poput modularnog hardvera (koji može uključivati i bizarnosti poput termalne kamere, demonstrirane na konferenciji), ali srećom - oni su Google.

'Android današnjice ne podržava dinamičke hardverske konfiguracije. Dobra vijest je - mi smo Google', rekao je Paul Ermenko za vrijeme prezentacije:


Google želi stvoriti uređaje koji će biti pristupačni milijardama ljudi - i uz to potpuno prilagodljivi. Ono što je pitanje u cijeloj priči jest svakako reakcija telekoma na ovakvo što, baš kao i uobičajenih proizvođača mobilnog hardvera. Hoće li projekt ugledati svjetlo dana i hoće li iz sna postati java ovisit će o mnogo faktora. Neki od njih su prilično problematični, no teško je kriti uzbuđenje od mogućnosti koje krije ovakav pristup mobilnom segmentu.