PODACI EUROSTATA

U nečemu smo i dobri: Mladi Hrvati digitalno su najpismeniji u cijeloj Europskoj uniji!

15.07.2020 u 11:20

Bionic
Reading

Nastavu i predavanja putem interneta zbog pandemije su pratili učenici i studenti širom Europske unije. No nisu svi bili jednako pripremljeni za online nastavu. Pokazalo se da su mladi Hrvati bili pripremljeniji od drugih

Tijekom posljednjih mjeseci, mnogi mladi Europljani, stari između 16 i 24 godine, nastavu su i fakultetska predavanja pratili preko interneta jer su razne mjere zaključavanja, povezane s pandemijom Covida-19, zatvorile njihove škole, sveučilišta i druge strukovne institucije.

S obzirom na ove okolnosti, Eurostat je provjerio imaju li mladi Europljani potrebne digitalne vještine kako bi tim uslugama pristupali putem interneta?

Evo što su pokazali rezultati istraživanja:

Godine 2019. četvero od pet mladih (80 posto) u dobi od 16 do 24 godine u Europskoj uniji posjedovalo je najmanje osnovne digitalne vještine ili više od toga. To je za 24 postotna boda (pp) više od udjela među osobama starima između 16 i 74 godine (56 posto), objavila je Europska komisija na svojima stranicama.

Među državama članicama Europske unije Hrvatska je imala najveći udio pojedinaca u dobi od 16 do 24 godine s osnovnim digitalnim vještinama ili većim (97 posto), a slijede Estonija, Litva i Nizozemska (sve tri po 93 posto) te Grčka (92 posto).

S druge strane, najmanji udjeli zabilježeni su u Rumunjskoj (56 posto), Bugarskoj (58 posto), Italiji (65 posto), Mađarskoj (68 posto), Latviji i Luksemburgu (obje po 75 posto).

Eurostat je objavio i podatke za 2019. o upotrebi IKT-a u europskim domaćinstvima i tvrtkama; cjeloviti skup podataka iz ankete dostupan je ovdje.