Dr. Ciara Duffy

Mlada doktorica iz Australije dokazala ono o čemu se već dugo priča: Istina je, otrov pčela ubija agresivne stanice raka dojke

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 01.09.2020 14:25
  • Objavljeno 01.09.2020 u 14:25
Dr. Ciara Duffy

Dr. Ciara Duffy

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Harry Perkins Institute of Medical Research

Dr. Ciara Duffy istražila je antikancerogena svojstva pčelinjeg otrova i komponentnog spoja, melitina, na različitim vrstama stanica karcinoma dojke. Njeni su nalazi više nego ohrabrujući

Koristeći otrov iz 312 pčela i bumbara u Perthu na zapadu Australije, ali i u Irskoj i Engleskoj, dr. Ciara Duffy s Instituta za medicinska istraživanja Harry Perkins i Sveučilišta zapadne Australije testirala je učinak otrova na kliničke podtipove raka dojke, uključujući trostruko negativni rak dojke, koji ima ograničene mogućnosti liječenja.

Rezultati objavljeni u prestižnom međunarodnom časopisu Nature Precision Oncology otkrili su da je pčelinji otrov brzo uništio trostruko negativni rak dojke i stanice raka dojke obogaćene HER2.

'Nitko prije nije uspoređivao učinke pčelinjeg otrova ili melitina na sve različite podtipove raka dojke i normalnih stanica', rekla je Duffy koja je željela istražiti antikancerogena svojstva pčelinjeg otrova i komponentnog spoja, melitina, na različitim vrstama stanica karcinoma dojke.

Pčelinji otrov i melitin značajno, selektivno i brzo smanjuju održivost trostruko negativnog karcinoma dojke i stanica karcinoma dojke obogaćenih HER2

Pčelinji otrov i melitin značajno, selektivno i brzo smanjuju održivost trostruko negativnog karcinoma dojke i stanica karcinoma dojke obogaćenih HER2

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: bohemama

Testiran je vrlo mali, pozitivno nabijeni peptid u otrovu pčela, nazvan melitin, koji se može sintetički reproducirati i otkriveno je da sintetički proizvod odražava većinu antikancerogenih učinaka pčelinjeg otrova.

'Otkrili smo da pčelinji otrov i melitin značajno, selektivno i brzo smanjuju održivost trostruko negativnog karcinoma dojke i stanica karcinoma dojke obogaćenih HER2. Otrov je bio izuzetno moćan', rekla je dr. Duffy.

Dr. Ciara Duffy proučila je i kombinacija melitina i docetaksela

Dr. Ciara Duffy proučila je i kombinacija melitina i docetaksela

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Harry Perkins Institute of Medical Research

Specifična koncentracija pčelinjeg otrova može ubiti oboljele stanice, dok istovremeno ima minimalne učinke na normalne stanice. Štoviše, pokazalo se da melitin može u potpunosti uništiti membrane stanica raka u roku od 60 minuta.

Melitin je imao još jedan izvanredan učinak: u samo 20 minuta uspio je značajno smanjiti kemijske poruke stanica raka, ključne za rast i dijeljenje stanica raka.

'Ova studija pokazuje kako melitin ometa signalne putove unutar stanica raka dojke kako bi smanjio replikaciju stanica. To je još jedan prekrasan primjer kako se prirodni spojevi mogu koristiti za liječenje ljudskih bolesti', komentirao je istraživanje australski znanstvenik prof. Peter Klinken.

Dr. Duffy testirala je i može li se melitin koristiti s postojećim lijekovima za kemoterapiju jer stvara pore ili rupe u membranama stanica karcinoma dojke, što potencijalno omogućuje ulazak drugih tretmana u stanicu raka kako bi se poboljšala stanična smrt.

'Otkrili smo da se melitin može koristiti s malim molekulama ili kemoterapijama, poput docetaksela, za liječenje visoko agresivnih vrsta karcinoma dojke. Kombinacija melitina i docetaksela bila je izuzetno učinkovita u smanjenju rasta tumora kod miševa', objasnila je dr. Duffy čije je istraživanje provedeno je u sklopu doktorata na Institutu za medicinska istraživanja Harry Perkins.

Otrov pčela u Australiji, Irskoj i Engleskoj ima gotovo identične učinke na rak dojke, ali ne i otrov bumbara

Otrov pčela u Australiji, Irskoj i Engleskoj ima gotovo identične učinke na rak dojke, ali ne i otrov bumbara

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: Helmut Lunghammer

Iako postoji 20.000 vrsta pčela, dr. Duffy je željela usporediti učinke otrova pčela iz Pertha s ostalim populacijama pčela u Irskoj i Engleskoj, kao i s otrovom bumbara. Otkrila je da je europska pčela u Australiji, Irskoj i Engleskoj imala gotovo identične učinke na rak dojke. Međutim, otrov bumbara nije uspio izazvati staničnu smrt čak ni u vrlo visokim koncentracijama.

O čuidesnim svojstvima pčelinjeg otrova priča se već dugo

Izvor: Društvene mreže / Autor: WSYX ABC 6

Jedno od prvih izvješća o učincima pčelinjeg otrova objavljeno je 1950. u časopisu Nature, gdje je navedeno da je otrov smanjio rast tumora u biljkama. Međutim, zanimanje za učinke ovog otrova na različite karcinome poraslo je tek u posljednja dva desetljeća .

U budućnosti će biti potrebne studije kako bi se formalno procijenila optimalna metoda davanja melitina, kao i toksičnost i maksimalne tolerirane doze.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!