sporni lijek protiv korone

Ubojita kombinacija: Hidroksiklorokin ne smanjuje smrtnost oboljelih, ali povećava opasnost kad se uzima s antibiotikom azitromicinom

31.08.2020 u 15:02

Bionic
Reading

Hidroksiklorokin ne smanjuje smrtnost oboljelih od Covida-19, a njegovo korištenje u kombinaciji s antibiotikom azitromicinom povezano je s 27 posto većom smrtnošću. Pokazala je to metaanaliza kojom je bilo obuhvaćeno 11.932 pacijenta koji su primali hidroksiklorokin, a njih 8081 liječeno je kombiniranjem hidroksiklorokina i azitromicina

Nova metaanaliza objavljenih studija o hidroksiklorokinu pokazuje da on ne smanjuje smrtnost oboljelih od Covida-19, a njegovo korištenje u kombinaciji s antibiotikom azitromicinom povezano je s 27 posto većom smrtnošću. Studija je objavljena u Clinical Microbiology and Infection, službenom časopisu Europskog društva za kliničku mikrobiologiju i zarazne bolesti (ESCMID).

'Ova metaanaliza pokazuje da hidroksiklorokin sam po sebi nije učinkovit za liječenje bolesnika s Covidom-19 i da kombinacija hidroksiklorokina i azitromicina povećava rizik od smrtnosti', kažu francuski autori Thibault Fiolet, Anthony Guihur, Mathieu Rebeaud, Matthieu Mulot, Nathan Peiffer-Smadja i Yahya Mahamat-Saleh. Njihovi podaci podupiru trenutne spoznaje američkog Nacionalnog instituta za zdravstvo (NIH) koji ne preporučuje upotrebu hidroksiklorokina samostalno ili u kombinaciji s azitromicinom za pacijente oboljele od Covida-19.

Klorokin se koristi za prevenciju i liječenje malarije, dok je hidroksiklorokin manje toksičan metabolit klorokina i koristi se za liječenje reumatskih bolesti kao što su sistemski eritematozni lupus (SLE), reumatoidni artritis (RA), juvenilni idiopatski artritis (JIA) i Sjogrenov sindrom. Hidroksiklorokin se od izbijanja pandemije izazvane virusom SARS-CoV-2 proučavao kao potencijalni lijek za COVID-19.

Azitromicin se koristi za liječenje širokog spektra bakterijskih infekcija, ali je također promoviran kao potencijalni lijek za COVID-19 zbog navodnih antivirusnih ili protuupalnih svojstava.

U ovoj novoj analizi autori su istražili studije koje su procjenjivale klorokin ili hidroksiklorokin s ili bez antibiotika azitromicina. Pronašli su 29 članaka koji su zadovoljili njihove kriterije; svi osim jednog provedeni su na hospitaliziranim pacijentima i procjenjivali su učinke hidroksiklorokina s ili bez azitromicina.

Metaanalizom je bilo obuhvaćeno 11.932 pacijenta koji su primali hidroksiklorokin, njih 8081 liječeno je kombiniranjem hidroksiklorokina i azitromicina, a rezultati su uspoređivani s nalazima 12.930 pacijenata iz kontrolne skupine koji nisu primili nijedan promatrani lijek.

Rezultati su pokazali da hidroksiklorokin nije povezan sa smrtnošću, ni u kombiniranim pokusima ni u odvojenim analizama randomiziranih kontroliranih ispitivanja ili opservacijskih studija. Relativni rizik od smrti zbog primjene hidroksiklorokina bio je 17 posto niži od kontrolnog u svim studijama zajedno, ali i devet posto veći u randomiziranim kontroliranim ispitivanjima.

Međutim kombinacija hidroksiklorokina i azitromicina pri liječenju oboljelih od Covida-19 povezana je sa statistički značajnim porastom smrtnosti od 27 posto u usporedbi s kontrolnim skupinama.

'Ovi rezultati potvrđuju preliminarne nalaze nekoliko studija koje su pokazale da kombinacija hidroksiklorokina i azitromicina može povećati rizik od akutnih, po život opasnih kardiovaskularnih događaja', navode autori.

Koronavirus pod mikroskopom Izvor: Ferrari / Profimedia / Autor: NIAID-RML

Valja napomenuti kako ova metaanaliza nije obuhvatila još neobjavljene rezultate europskog ispitivanja DisCoVeRy i ispitivanja Svjetske zdravstvene organizacije, a koja su ionako prekinula istraživanje korisnosti liječenja Covida-19 hidroksiklorokinom.

'Već postoji velik broj studija koje su procjenjivale hidroksiklorokin samostalno ili u kombinaciji i čini se malo vjerojatnim da će on ikad biti učinkovit', zaključuju autori.