200 SENZORA

U sat vremena nošenja tjedno ovaj grudnjak otkriva rak dojke

04.05.2017 u 14:50

Bionic
Reading

Meksički učenik Julian Rios Cantu nedavno je svojim izumom osvojio prvu nagradu na natjecanju Global Student Entrepreneur Awards (GSEA). Riječ je o grudnjaku koji može pomoći u ranom otkrivanju raka dojke

Ovaj 18-godišnjak navodi kako je, inspiriran majčinom borbom s tom opakom bolesti, uz pomoć nekoliko prijatelja u tvrtki Higia Technologies razvio grudnjak EVA. Ovaj gadgetoliki dodatak garderobi namijenjen je primarno ženama koje imaju genetsku predispoziciju da obole od raka dojke. 

Sam grudnjak je opremljen s dvjestotinjak senzora, koji praktički prate cijelu površinu grudi te bilježe promjene u temperaturi, obliku i masi. 'Na razvoj grudnjaka smo se odlučili zbog toga što grudi uvijek drži u istom položaju, a dovoljno je nošenje od svega sat vremena tjedno', rekao je Cantu u intrervjuu za El Universal, a prenosi britanski Independent.

Biosenzori mogu pratiti toplinsku vodljivost po zonama. U nekim slučajevima temperatura može indicirati veći protok krvi, što pak može značiti da te krvne žile hrane tumorsko tkivo. 

EVA je u tehničkom smislu niz biosenzora koji prekrivaju ženske grudi te analiziraju dobivene podatke i šalju ih na računalo

U natjecanju GSEA, Cantu je pobijedio u konkurenciji 13 drugih mladih poduzetnika i osvojio 20 tisuća dolara. 

HIGIA TECH - Nuestra lucha contra el cáncer de mama Autor: Higia Technologies