ZA BUDUĆE DEVELOPERE

Microsoft organizirao zagrebački Windows 10 Game Jam

01.06.2015 u 14:20

Bionic
Reading

Proteklog petka studenti FER-a (i ostali zainteresirani) imali su priliku sudjelovati u Microsoftovom Windows 10 Game Jamu - manifestaciji posvećenoj razvoju videoigara

Microsoft Hrvatska proteklog je petka u prostorijama Fakulteta elektronike i računarstva u Zagrebu organizirao Windows 10 Game Jam. Radilo se o cjelodnevnom hackathonu koji je studentima omogućio da uz profesionalne razvojne stručnjake videoigara nauče sve o procesu razvoja mobilnih igara te na taj način uđu u svijet računalnih igara.

Sudionici zagrebačkog hackathona imaju vremena do 20. rujna razvti svoja rješenja, nakon čega će se najbolje studentske računalne igre predstaviti pred stručnim žirijem koji će odabrati pobjednika.

Zagrebački Windows 10 Game Jam samo je dio svjetske organizacije gaming hackathona održanih u preko 40 gradova diljem svijeta. Ova događanja organiziraju se kako bi se studentima pružila stručna podrška i alati potrebni za stvaranje računalnih igara na platformi Windows 10 Universal App. Računalne igre razvijene za ovu platformu podržane su putem različitih uređaja poput osobnih računala, tableta, kao i konzole Xbox One.

U sklopu hackathona studenti su imali prilike prisustvovati i brojnim zanimljivim predavanjima poput 'Windows 10 Games Overview' Andreja Radingera koji je, sukladno filozofiji Windows 10 Game Jam hackathona, okupljene uključio u razvoj igara za uređaje Windows 10.


Domagoj Pavlešić na predavanju 'Windows Store – jedan za sve, svi za jednoga' predstavio je nove mogućnosti i poboljšanja koja se javljaju unutar trgovine Windows dolaskom OS-a Windows 10. Igor Ralić predstavio je mogućnosti open source game engina Cocos2D-x u kojem se uz pomoć programskog jezika C++ mogu stvarati multiplatformske igre. Ti naslovi mogu se pokretati na sustavima iOS, Android i Windows 10.

Sudionici su također mogli naučiti kako se razvijaju računalne igre pomoću razvojne platforme MonoGame u predavanju koje je održao Petar Kovačević.


'Predviđa se da će industrija računalnih igara u svijetu za dvije godine dosegnuti čak 107 milijardi dolara što nikako nije zanemariv iznos. Ovim događajem želimo pokazati kako i Hrvatska ima potencijala da ugrabi dio tog kolača te ove mlade ljude upoznati sa svim potrebnim alatima i znanjima kako bi i sami jednog dana mogli razvijati računalne igre. Drago mi je da se i Zagreb smjestio na karti svjetskih hackatona Windows 10 Game Jam što dokazuje da pratimo svjetske računalne trendove', izjavila je Nina Šindija, menadžerica (Audience Marketing) kompanije Microsoft Hrvatska.