ZBOGOM, TWITTERU

Meta na putu prema aplikacijama poput Mastodona, evo što pripremaju

14.12.2023 u 10:36

Bionic
Reading

Metina nastojanja naglašavaju sve veći odmak prema decentraliziranim društvenim mrežama

Kada je Threads bio lansiran ovog ljeta, jedan od intrigantnijih aspekata nove usluge bilo je Metino obećanje da će podržati ActivityPub, open-source protokol koji pokreće Mastodon i druge decentralizirane platforme društvenih medija. Međutim, ostalo je mnogo neodgovorenih pitanja o tome kako bi takva interoperabilnost funkcionirala i koliko je Meta bila predana planu.

Sada Meta poduzima svoj prvi korak prema tome da Threads postane kompatibilan s fediverzumom. Novi test će učiniti neke Threads sadržaje po prvi put dostupnima na Mastodonu i drugim aplikacijama, objavio je Mark Zuckerberg u objavi na Threadsima. 'Interoperabilni Threads dat će ljudima više izbora u načinu na koji će komunicirati te će pomoći sadržaju da dopre do više ljudi', napisao je.

Nije odmah bilo jasno kako bi to funkcioniralo ili koliko bi Threads sadržaja moglo biti dostupno na Mastodonu ili drugim uslugama, objašnjava Engadget. Tvrtka je prethodno uvela mogućnost provjere vašeg Threads profila na Mastodonu, tako da Meta ima određeni uvid u Threads korisnike koji su također aktivni u fediverseu.

'Počinjemo s mogućnošću praćenja korisnika Threadsa putem Activitypub klijenata, a doći ćemo i do mogućnosti praćenja računa s Activitypub poslužitelja na Threadsima', objasnio je voditelj Instagrama Adam Mosseri u objavi.

Ovo je testiranje najnoviji znak rastućeg zamaha iza decentraliziranih društvenih medija za koje zagovornici kažu da bi mogli promijeniti način na koji komuniciramo na internetu. Budući da se decentralizirane platforme poput Mastodona oslanjaju na protokole, a ne na platformu jedne tvrtke, masovnije prihvaćanje, recimo, ActivityPuba, znači da bi ljudi mogli komunicirati s većim rasponom sadržaja na više mjesta. Meta je također rekla da će podrška za ActivityPub omogućiti korisnicima da 'prestanu koristiti Threads i prenesu sadržaj na drugu uslugu.'

Iako su neki fediverse entuzijasti bili skeptični oko Metinog ulaska u svemir, osnivač Mastodona Eugen Rochko rekao je da podržava njihove napore. 'Činjenica da velike platforme prihvaćaju ActivityPub nije samo potvrda kretanja prema decentraliziranim društvenim medijima, već i put naprijed za ljude zaključane u tim platformama da se prebace na bolje pružatelje usluga', napisao je u postu na blogu ranije ove godine.