KONKURENT X-U

Threads stiže u EU do kraja godine?

01.12.2023 u 15:38

Bionic
Reading

Tvrtka Meta u prosincu planira pokrenuti društvenu aplikaciju Threads i u Europi, doznaje Wall Street Journal. Lansiranje aplikacije u Europsku uniju, u 27 država članica, predstavlja najveću tržišnu ekspanziju Threadsa od njegovog debija u srpnju ove godine, kada su se nametnuli kao glavi konkurent X-u (bivšem Twitteru) Elona Muska. Navodno će Meta, u skladu s politikama EU-a, omogućiti korisnicima pristup platformi bez potrebe za stvaranjem profila

Nakon lansiranja u srpnju, Threads je postao dostupan na većini svjetskih tržišta, no Meta je pauzirala lansiranje u Europskoj uniji zbog regulatornih nesigurnosti, odnosno propisa EU-a za online usluge, koji su među najstrožima na svijetu.

Naročito se to odnosi na Zakon o digitalnim tržištima, osmišljen kako bi spriječio velike tehnološke tvrtke u skupljanju podataka, korisnika i usluga, nadjačavanju tržišnih suparnika i rastu dok ne postanu toliko velike da ih nije briga što se događa. Tako su barem šefovi EU-a, poput povjerenika za unutarnje tržište Thierryja Bretona, upozoravali proteklih godina.

Problem je u, između ostalog, u tome što je Threads povezan s Instagramom, što implicira dijeljenje podataka na način koji Uniji nije prihvatljiv. Stoga bi korisnicima u EU mogla biti ponuđena sljedeća opcija - ili će koristiti Threads isključivo kao pasivni konzumenti ili će objavljivati. Ako se odluče biti pasivni korisnici, neće morati kreirati potpuni korisnički račun, dok će to morati učiniti ako odluče aktivno koristiti aplikaciju i objavljivati na njoj.

Adam Mosseri, šef Instagrama, nedavno je rekao da će svi korisnici Threadsa sada moći izbrisati svoje račune na servisu bez brisanja Instagram računa s kojima su povezani.

Usluge društvenih medija u EU su 'pod puno većim nadzorom nego u drugim dijelovima svijeta, pa ulazak na to tržište pokazuje da je tvrtka voljna prihvatiti pravila igre', rekao je Daniel Newman iz Futurum Group, savjetodavne tvrtke, piše WSJ.

Tržišna ekspanzija Threadsa dolazi nakon što su brojni oglašivači - uključujući Apple, Disney i IBM - stali s oglašavanjem na X-u nakon što je Musk dao kontroverzne komentare sa svog računa, uključujući one koje je Bijela kuća nazvala 'antisemitskim i rasističkim'. Musk je u srijedu poručio oglašivačima da ga ne mogu ucjenjivati reklamama i novcem te im poručio da 'od..bu'.

Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg u listopadu je rekao da Threads ima 'nešto manje od 100 milijuna mjesečno aktivnih' korisnika, dodajući kako smatra da bi mogao doseći čak milijardu korisnika u nekoliko godina. 'Imaju visoke ciljeve', rekla je Debra Aho Williamson, neovisna tehnološka analitičarka. 'Širenje u Europu važan je test dugoročne održivosti Threadsa.'

Uključivanje EU-a moglo bi rezultirati s približno 40 milijuna dodatnih mjesečnih korisnika za Threads u 2024., procjenjuje Williamson, na temelju prijavljenih Metinih brojki korisnika EU-a na Instagramu i postotka korisnika Instagrama koji su postali aktivni korisnici Threadsa na drugim tržištima. To bi proširenje bilo značajan poticaj za korisničku bazu Threadsa, rekla je Williamson te dodala da će to sigurno dovesti više ljudi na platformu.

Iako se Threads nametnuo kao jasan suparnik X-u, ta Metina aplikacija ostaje i dalje daleko od prvog mjesta. Threads ima približno 73 milijuna mjesečnih globalnih korisnika, a X ima 365 milijuna, prema Sensor Toweru, analitičkoj tvrtki.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.