Deloitte Fast 50

Među 50 najbrže rastućih srednjoeuropskih tehnoloških tvrtki nalazi se i šest hrvatskih, domaći rekorder Bazzar s rastom 2821 posto!

18.10.2019 u 14:38

Bionic
Reading

Deloitte je objavio svoju poznatu listu Technology Fast 50 za 2019. Mjerili su se rezultati kompanija u sektoru komunikacija, tehnologije zaštite okoliša, fintecha, proizvodnje hardvera i softvera, poslova vezanih uz zdravstvo i kvalitetu života te medije i zabavu. U obzir su dolazile samo tvrtke kojima je operativni prihod lani bio veći od 100.000 eura

Ovogodišnji predvodnik tradicionalnog Deloitteovog izbora najbrže rastućih tehnoloških kompanija zemalja središnje Europe Technology Fast 50 je litvanski Voltas IT, softverska tvrtka koju su 2014. osnovala dva iskusna inženjera automobilske elektronike i talentirani programer softvera. Ove su se godine prvi put pojavili na listi, a na prvo ih je mjesto izbacio rast od nevjerojatnih 5734 posto. Njihov je glavni cilj bio je stvaranje inovativnih, inteligentnih i lako razumljivih rješenja kako bi se vozačima olakšali upravljanje automobilom, Razvili su brzi, mali i bežični sustav za potpunu dijagnostiku automobila samo jednim klikom.

Na drugom su mjestu prošlogodišnji predvodnici, češka hardverska tvrtka Prusa Research s rastom od 4527 posto. Proizvode vlastite niti i ispisuju dijelove za druge 3D pisače, a drže i svjetski rekord u broju simultano uključenih 3D printera. Treća je još jedna češka kompanija Blindspot Solutions koja isporučuje rješenja u području umjetne inteligencije, od planiranja složenih proizvodnih procesa, upravljanja vozilima po gradskim prometnicama, otkrivanja prijevara u financijskim transakcijama i cyber napada.

Najbrže rastuća hrvatska tvrtka je Bazzar koja se s rastom od 2821 posto našla na visokom petom mjestu. Njihov je uspjeh to veći što su potpuni novaci na ovom popisu. Tvrtka Prati me osnovana je 2013. kako bi unijela dašak svježine u e-trgovanje na području Hrvatske. Tako je pokrenut Bazzar.hr, inovativna, kupcima prilagođena platforma za online kupovinu s naglaskom na pružanje sigurnih i pozitivnih iskustava kupcima. Danas je Bazzar najbrže rastuća internetska trgovina u Hrvatskoj, povezana s najvećim svjetskim brendovima. Bazzar je za njih više od internetske trgovine; to je platforma na kojoj se svjetske trgovačke marke nude kupcima bez troškova i zavrzlama koje iziskuje samostalan izlazak na e-tržište.

Šesnaesto mjesto na listi najbrže rastućih srednjoeuropskih kompanija zauzeo je zagrebački Q s rastom od 927 posto. Q je nadaleko poznata softverska tvrtka; lani su na istom popisu bili treći, a njihova digitalna rješenja koriste klijenti kao što su BBC, The Times, Vodafone, Hilti, Novartis, Lufthansa ili Vaillant. Tvrtka ne koristi softver ili vlasničku tehnologiju trećih strana, a sve koncepte, nacrte, tehnike, tehničku dokumentaciju i ostale podatke razvili su njihovi vlastiti inženjeri i dizajneri. Na ovaj način Q stvara digitalna rješenja za klijente iz 20 zemalja.

'Sjajno je kad vas već treći put prepoznaju kao jednu od najbrže rastućih europskih kompanija', rekao izvršni direktor Filip Ljubić. 'Koji god da je Q, mi imamo A nije samo naš slogan, već i naša poslovna filozofija koja djeluje na globalnoj razini.'

Softverska tvrtka Ars Futura još je jedan stari znanac s Deloitteove liste; lani su bili deseti, a ove ih je godine rast od 685 posto stavio na 27. mjesto. Ova developerska tvrtka osnovana je 2013. i iz svog ureda u središtu Zagreba posluje s klijentima u SAD-u i Kanadi. Radili su brojne projekte za male startupe, ali i velika poduzeća, od stvaranja Esports liga, online natjecanja i video mreža s Activision Blizzardom, preko CRM rješenja za Harvard, do suradnje s nizom američkih IoT tvrtki kako bi unaprijedili uporabu tehnologije u zdravstvu.

Ageny04 prvi seput pojavljuje na Deloiitteovoj listi Izvor: Društvene mreže / Autor: Agency04

Softverska tvrtka AG04 Innovative Solutions prvi se put pojavljuje na Deloitteovoj listi i s rastom od 551 posto zauzeli su 35. mjesto. Agencija zapošljava više od stotinu djelatnika koji izrađuju mobilne i web aplikacije te BPM sustave.

Rast od 449 posto je na 47. mjesto Deloitteove liste doveo još jedne novake: Delta Reality je studio za proširenu stvarnost (XR) kompanije Diversitas IT Sustavi. Oni su eksperti na području virtualne, proširene i miješane stvarnosti. S više od deset godina digitalnog iskustva, stekli su partnere na globalnoj razini. Njihove proizvode i usluge koriste tvrtke u 17 zemalja, a njihovi su klijenti kompanije kao što su Disney, Microsoft, Samsung, Siemens i Deutsche Telekom.

'Drago nam je što smo se našli u tako probranom društvu', rekao je Darian Škarica, izvršni direktor Delta Realityja. 'Iako je doba digitalnog stvarnost tek stiže, naš tim je već ostavio trag na ovom području. Ulaskom kompanije Apple na XR tržište, budućnost izgleda svijetlo.'

I konačno, na 50. mjestu Deloitteove liste najbrže rastućih srednjoeuropskih tehnoloških kompanija smjestio se još jedan novak, tvrtka Agrivi s rastom od 432 posto. Riječ je o agrotehnološkoj kompaniji s vizijom da promijeni način proizvodnje hrane i pozitivno utječe na milijardu ljudi. Otkad je osnovan 2013. godine, Agrivi pomaže proizvođačima hrane softverom za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom koji omogućuje planiranje, nadzor i analizu svih aktivnosti na poljima. Sav uvid u obradu tla, sjetvu, gnojidbu, navodnjavanje, žetvu i ostale aktivnosti na poljima je dostupan u par klikova.

Agrivi koriste tisuće kupaca iz 150 zemalja Izvor: Društvene mreže / Autor: Agrivi

Njihov softver dostupan je na desetak jezika i koriste ga tisuće kupaca iz 150 zemalja širom svijeta.