DOMAĆI SOFTVER

Ban Jelačić, Starčević i ekipa 'iskaču' iz mobitela? To je tek početak!

09.03.2018 u 11:30

Bionic
Reading

Domaća tvrtka napravila je zabavnu aplikaciju proširene stvarnosti kojom možete natjerati bana Jelačića s novčanice na jurcanje po stolu. No to je tek dio proširene budućnosti koja nas očekuje

Aplikacija Hrvatski velikani (Android, iOS) studija Delta Reality koristi proširenu stvarnost kako bi oživjela djelić hrvatske povijesti i približila ovu tehnologiju svim korisnicima pametnih telefona.

Skeniranjem hrvatskih novčanica pokreću se trodimenzionalne animacije koje govore, kreću se po prostoru i otkrivaju neke zanimljive trenutke iz hrvatske povijesti, ovisno o apoenu. Tako će se s jedne novčanice podići magla u kojoj će gakati guske, a s druge će novčanice na konju projuriti ban Josip Jelačić.

  • +6
Novčanice mogu 'oživjeti' i na vašem mobitelu Izvor: Delta Reality / Autor: Delta Reality

Aplikacija je iznimno jednostavna za korištenje i zabavna. Prati ju i kviz u kojem odgovarajući na 14 pitanja možete provjeriti svoje poznavanje hrvatske valute.

Cilj: Približiti proširenu stvarnost svima

Tim tvrtke Delta Reality aplikaciju je stvorio kako bi približio ljudima proširenu stvarnost, koja mnogima još djeluje kao apstraktan pojam.

'Aplikaciju smo počeli raditi prije devet mjeseci, radeći na njoj između klijentskih projekata. Da smo radili samo na njoj, bila bi gotova za nekoliko mjeseci', rekao je tportalu Darian Škarica, direktor tvrtke Delta Reality.

Na razvoju je radio šesteročlani tim u kojem su bila dva modelera, dva razvojna programera, dizajner i osoba zadužena za zvukove i animaciju lica. Korišteni su grafički sustav Unity i, za modeliranje, Blender. 'Sve smo razvili samostalno izuzev osnove praćenja slika u prostoru, za što smo koristili gotovo rješenje', naglasio je Škarica.

Nije nam htio otkriti koliko je razvoj koštao. Rekao je tek kako su projekt sami financirali i većinom izveli u tvrtki, a nekoliko manjih dijelova obavili su vanjski dobavljači.

Planiraju li monetizirati trenutačno besplatnu aplikaciju? Zasad ne. 'Htjeli smo napraviti zabavnu i edukativnu aplikaciju u proširenoj stvarnosti. Čini se kako smo u tome i uspjeli', pojasnio je Škarica.

Komadić povijesti koji svatko ima uz sebe

Ova tehnologija već se koristi na mjestima kao što su muzeji, gdje skeniranje neke slike kroz dedicirane aplikacije animira sliku ili daje dodatne informacije o njoj. Novčanice su odabrane zato što su lako dostupne, komadići povijesti koje svatko ima uza sebe, istaknuo je Škarica.

Uvjeren je kako su sveprisutna proširena (augmented) i virtualna stvarnost bliska budućnost. 'Očekujem da će se za četiri godine pojaviti naočale proširene stvarnosti za koje vam neće biti neugodno imati ih u javnosti. Nakon toga trebat će proći još barem četiri godine prije no što postanu roba široke potrošnje, oko 2026. godine.

Tada će oživjeti sve oko nas: spomenici će razgovarati s nama, iznad grada će letjeti čudnovata stvorenja, kroz cijeli grad će postojati portali u prošlost', prognozirao je Škarica.

Smatra kako će naočale proširene stvarnosti promijeniti svijet više od pametnih telefona te donijeti ogromne prilike, ali i izazove. 'Najveće promjene i prilike očekujem na području komunikacije, dok će najveći izazovi biti vezani uz zaštitu privatnosti. Kako ćemo ju zaštititi ako je pogled iz naših očiju konstantno dostupan drugima? To je pitanje', zaključio je Škarica.