WONDERLAND

Međimurci imaju ambiciozan projekt proširene stvarnosti

11.02.2016 u 12:59

Bionic
Reading

Međimursko veleučilište u Čakovcu nedavno je pustilo u pogon mrežu LocataNet za precizno vanjsko pozicioniranje ukupne vrijednosti četiri milijuna kuna, za koju tvrde da je trenutno najpreciznija instalacija LocataNeta u Europi

Riječ je o tehnologiji sličnoj GPS-u koja koristi zemaljske satelite umjesto pravih u orbiti Zemlje, sa značajno višom razinom preciznosti. Instalacija je dio Projekta Wonderland čiji je cilj izraditi prvi svjetski funkcionalni prototip nosivog sustava proširene stvarnosti (augmented reality) u vanjskom prostoru.

Dok su gotovo svi postojeći svjetski istraživački resursi u tom segmentu fokusirani na virtualnu/proširenu stvarnost u zatvorenom prostoru, Projekt Wonderland radnim prototipom želi pokazati kako je s današnjom tehnologijom primjena moguća i u prostoru u kojem se osoba može slobodno kretati.

To bi trebalo osigurati nove i kreativne načine primjene tehnologije proširene stvarnosti, ponajprije u turizmu. Zamislite, primjerice, šetnju Makarskom rivijerom i pogled 'uživo' na virtualnu 3D bitku Mlečana s Neretvanima iz 9. stoljeća.


Implementirani sustav LocataNet poslužit će i za budući istraživački rad primarno na području geodezije, ali i računarstva, robotike te drugih tehničkih grana.

Tehnologija Locata je do sada u Europi instalirana samo u jednom finskom rudniku i privremeno na jednom engleskom sveučilištu, a trenutno ju koriste američka vojska (US Air Force) za pozicioniranje aviona, NASA za pozicioniranje dronova, jedan australski rudnik zlata za pozicioniranje robotiziranih strojeva te još nekoliko velikih korisnika u svijetu.

U posljednje dvije godine tržište računalne virtualne znanosti profiliralo se u iznimno zanimljivo područje za koje IT analitičari predviđaju da će značajno unaprijediti način na koji konzumiramo turističke i zabavne sadržaje, a već počinje mijenjati i filmsku industriju. Procjenjuje se da će vrijednost tog tržišta narasti na 150 milijardi dolara u sljedećih pet godina.

Nabavka mreže LocataNet, kao i cjelokupni Projekt Wonderland, sufinancirani su u sklopu natječaja Ministarstva znanosti 'Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije' iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa za regionalnu konkurentnost 2007. - 2013.

Project Wonderland Infographic