IMA SE, MOŽE SE

Mark Zuckerberg na Havajima gradi postapokaliptični bunker, evo kako će izgledati

22.12.2023 u 16:24

Bionic
Reading

Vlasnik Mete i osnivač Facebooka na havajskom otoku Kauaiju gradi bunker u kojem će, zlu ne trebalo, u luksuzu preživjeti potencijalnu apokalipsu

Mark Zuckerberg je poznat po mnogočemu, no mnogi ne znaju da, pored zarade na informacijama korisnika svojih mreža, jako cijeni svoju privatnost. Toliko, štoviše, da je na ogromnom imanju na jednom od havajskih otoka, Kauaiju, izgradio rezervat u koji će se sakriti ako stvari krenu po zlu.

Vrtoglavih 244,6 milijuna dolara vrijedno imanje 39-godišnjeg Zuckerberga nalazi se na površini od 567 hektara te, piše Daily Mail, pokriva i dio zemljišta koje pripada lokalnim stanovnicima - ali zbog nenaseljenosti i manjka infrastrukture nije upisano u zemljišne knjige.

Zuckerberg i njegova supruga Priscilla Chan zavoljeli su Havaje te ondje kupili nekoliko kuća na susjednom otoku Oahu 2013. godine. 'Obični' otočani koji si ne mogu priuštiti ni puno skromniji dom već neko vrijeme kritiziraju njegove planove, piše Wired.

Zuckerberg je optužen da je 'kolonizirao' otok na kojem pojam privatnog vlasništva nije postojao do 1848. i koji je do 1973. imao samo jedan semafor. Posljednjih godina on i supruga donirali su milijune dolara lokalnim dobrotvornim organizacijama, kao i programu zapošljavanja i programu saniranja posljedica covida.

Međutim njihovo angažiranje važnog lokalnog političara kao 'poljoprivrednog savjetnika' sa šesteroznamenkastom plaćom, kao i davanje više od tri milijuna funti dobrotvornoj organizaciji povezanoj s upravom otoka - kako bi mogla kupiti tradicionalni havajski ribnjak - potaknulo je optužbe da Zuckerberg pokušava potkupiti političare.

A kako izgleda Zuckerbergovo imanje?

Ogromno imanje, koje on zove Kooalu Ranch, uključuje više od 12 zgrada te nekoliko gostinjskih kuća i sveukupno ima preko 30 spavaćih soba i kupaonica.

U središtu se nalaze dvije vile ukupne površine 5110 kvadratnih metara. Prema planovima zabilježenim u arhivi, vile će biti povezane podzemnim tunelom te spojene u podzemni bunker površine 465 kvadratnih metara. U njemu će se nalaziti prostor za život i spavanje, kao i soba za mehaničku opremu i 'otvor za bijeg' kojem se može pristupiti ljestvama.

Glavna vrata skloništa napravljena su od metala i ispunjena betonom - uobičajenim u vojnim bunkerima za obranu od eksplozivnih udara. Rezervat je također okružen raznim mjerama sigurnosti, uključujući mrežu centralno kontroliranih sigurnosnih kamera i internih vrata koja se aktiviraju tipkovnicom.

Dio tih vrata imitira zidove, reflektirajući Zuckerbergovu fascinaciju optičkim varkama - sličan sustav ima na ulazu u svoj dom u Silicijskoj dolini, samo što su ondje vrata 'zamaskirana' grmljem.

Zuckerbergov je plan pretvoriti 567 hektara nedirnute obale u dom u kojem on, supruga i ostatak obitelji mogu 'odsjediti' apokalipsu te sadrži 'sve; uključujući farmu životinja i poljoprivredno zemljište', piše izvor.

Havaji su možda dio SAD-a, ali kao lanac malih otoka okruženih Tihih oceanom, jako su izolirani, točnije - savršeni za tehnološke milijardere kojima je potreban bijeg u slučaju apokalipse.

Osnivač Amazona Jeff Bezos ima imanje na otoku Maui, guru umjetne inteligencije Sam Altman ima 34 milijuna funti vrijedan dom na Big Islandu, a suosnivač softverske tvrtke Oracle Larry Ellison posjeduje 98 posto malog otoka Lanai, za što je izdvojio 235 milijuna funti 2012. godine.