Tekstni vrat

Ljudima u vratu rastu nove kosti. Krivac za to mogli bi biti pametni telefoni

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 17.06.2019 11:19
  • Objavljeno 17.06.2019 u 10:40
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Čini se da sati koje provodimo zureći u pametne telefone mijenjaju našu fizionomiju. To je možda razlog za to što se nekim ljudima, osobito mladima, u tijelu razvijaju koščati šiljci iznad vrata

Izbočena koštana lubanja, poznata kao vanjska okcipitalna izbočina, ponekad je tako velika da je možete osjetiti pritiskom prstiju na dnu lubanje.

'Bio sam kliničar 20 godina i posljednjih desetak godina otkrivam sve više pacijenata s tom izraslinom na lubanji', upozorio je David Shahar, australski znanstvenik sa Sveučilišta Sunshine Coast, u razgovoru za BBC. Uzročno-posljedična veza zasad nije identificirana, ali moguće je da izraslina nastaje neprestanim savijanjem vrata pod neugodnim kutovima kako bi vidjelo što se zbiva na ekranu pametnih telefona.

Ljudska glava teži gotovo pet kilograma pa svako naginjanje naprijed, kako bi se pogledali smiješni filmići kućnih ljubimaca ili fotografije Meghan Markle ili nekog iz klana Kardashian, prilično napreže vrat. Da budemo precizniji, napreže se šija, stražnji dio vrata, od kvrge zatiljne, odnosno okcipitalne kosti, do izbočine koju čini šiljasti nastavak sedmog vratnog kralješka.

Snažni mišići toga područja uspravljaju glavu i naginju je natrag. Od učestalog naginjanja glave, smatraju stručnjaci, nastaje i takozvani tekstni vrat.

Tekstni vrat, text neck, može povećati pritisak na mjesto na kojem se vratni mišići dodiruju s lubanjom, a tijelo vjerojatno reagira izgradnjom nove kosti, što pak rezultira šiljastom kvrgom, rekao je Shahar za BBC. Tako se težina raspoređuje na veću površinu.

klikom do prve pomoći

Pet besplatnih aplikacija koje šire pozitivu i jačaju vaše mentalno zdravlje

Pogledaj galeriju
5

U studiji iz 2016. godine, objavljenoj u časopisu Journal of Anatomy, Shahar i kolega pogledali su rendgenske snimke 218 mladih bolesnika u dobi od 18 do 30 godina. Uobičajeni šiljasti nastavci veliki su oko pet milimetara, a povećani narastu i dvostruko veći.

Pokazalo se da je 41 posto ispitanika imao povećani šiljak, a svakom desetom izraslina je bila veća od 20 milimetara, otkrili su liječnici. Općenito, povećani šiljci bili su češći kod muškaraca nego kod žena. Najveći šiljak izrastao je do dojmljivih 35,7 milimetara.

Druga studija na 1200 ispitanika, u dobi od 18 do 86 godina, pokazala je pak kako su ti šiljci puno češći kod mlađih. Povećanja su primijećena kod trećine svih ispitanika, ali puno češće kod mlađih nego kod starijih. Ove koščate izrasline vjerojatno će trajno ostati u šijama, smatra Shahar.

'Zamislite da imate stalaktite i stalagmite - ako ih nitko ne dira, oni će nastaviti rasti', rekao je za BBC. Srećom, ove izrasline rijetko izazivaju smetnje. Međutim, osjećate li neugodu, preporučuje Shahar, pokušajte poboljšati svoje držanje i manje naginjite glavu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!